Dromen van een hemelse pruimenboom

- 200e boom van dit plantseizoen -

Te druilerig om naar buiten te gaan? Onze boomplanters laten zich niet door het weer weerhouden. Het is namelijk volop boomplantseizoen. Nu is al dat moois nog kaal, maar we vullen die leegte op met weer een serie bomenverhalen. Deze week stellen we de Prunus serrulata ‘Amanogawa’ aan u voor.

Foto van de flowering-cherryWat nou; wachten op sneeuw?! Wij wachten op de dwarrelde zachte zoetheid van de Japanse zuilkers. Heeft u ook al genoeg van die druilerige donkere winterdagen? Droom dan even met ons weg op een wolk van roze bloesem. 

Kers zonder kers

De Japanse zuilkers (Prunus serrulata ‘Amanogawa’) komt uit een bloemrijke familie. De familie Prunus brengt ons pruimen, kersen, abrikozen, perziken en amandelen. Onze Japanse zuilkers heeft dat soort schatten niet in de aanbieding, maar compenseert dat gebrek met een rijke overdaad aan bloesem. U vindt de nieuwe zuilkersen in het Klauterwoud en binnenkort ook op begraafplaats Emaus, waar al heel wat prachtige prunussen staan.

Klein en fijn

De familie Prunus bestaat niet alleen uit bomen, maar bevat ook mooie bloeiende struiken. De laurierkers en de sleedoorn zijn bijvoorbeeld ook bekende en beminde familieleden. Onze zuilkers is wel een echte boom, maar zeker geen reus! Met zijn beperkte hoogte (ca. 6 à 10m) en kroonbreedte (ca. 1 à 2m) is hij een prachtige onderhoudsarme keuze, niet alleen voor in het openbaar gebied, maar ook voor in de tuin!

Windstreken

De naam Prunus serrulata ‘Amanogawa’ is uit verschillende windstreken aan komen waaien. De eerst naam, Prunus, gaat al even terug in de geschiedenis. De Latijnse naam is geleend van de Griekse naam. En die Griekse naam zou weer overgenomen zijn uit een pre-Griekse taal uit het oude Anatolië. Prunus verwijst naar de vruchten van de boom; de pruim. Ook is er mogelijke een verband met het Griekse woord prooinos, wat volgens diverse bronnen ‘vroegtijdig’ zou betekenen. Dat past dan weer bij de vroege bloei waarmee de prunus ons in april al verblijdt.
Serrulata kom van het Latijnse serrula wat ‘kleine zaag’ betekent. En inderdaad, ieder blad heeft een fijn gezaagde rand.
Voor de herkomst van ‘Amanogawa’, moeten we nog iets verder weg zoeken. Deze naam komt uit Japan en betekent niets minder dan Hemelse Rivier! In Japan wordt de Melkweg zo genoemd en misschien heeft de boom de naam wel gekregen vanwege zijn zuilvorm. Het lijkt tenslotte wel een beetje of hij met zijn slanke voorkomen een reikende beweging naar de hemel maakt.

Feest!

Japan is een echte prunusfan. Ieder voorjaar wordt hier het kersenbloesemfeest ‘Hanami’ gevierd. Mensen picknicken onder de bomen en ’s nachts worden er lantaarns in de bomen gehangen. De korte bloeitijd van de sierkers symboliseert zowel een nieuw begin als tegelijkertijd ook de vergankelijkheid van het leven.

Wilt u zelf Hanami vieren? Dan heeft u nog tot april de tijd om uw picknickmand te vullen! Overigens vinden we dat het najaar ook een eigen prunus-feestje verdient, want in de herfst kan het prunusblad onvergetelijk mooi kleuren.