Doe mee met de Week van het Lezen en Schrijven

In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. Vaak vinden die mensen het omgaan met computer of een smartphone ook ingewikkeld. Deze vaardigheden onvoldoende beheersen heeft meestal grote gevolgen. Het kunnen vinden van een baan is ingewikkeld, het begrijpen van medische informatie is lastig en het regelen van je financiën is ronduit uitdagend. Om aandacht te vragen voor deze problematiek en de oplossingen ervan, wordt jaarlijks de landelijke Week van het Lezen en Schrijven georganiseerd. Dit jaar van vrijdag 8 september tot en met donderdag 14 september. Bibliotheken zijn een eerste aanspreekpunt. Hieronder de activiteiten die we in Vlaardingen organiseren.

Zaterdag 9 september van 10.00-16.00 uur: Informatiestand en activiteiten bij de markt op Veerplein

Van voorlezen en lettersjoelen tot bloeddruk meten: voor elk wat wils en laat gelijk ook even je bloeddruk of glucose meten bij het Leefstijlloket. Bij de informatiekraam kun je terecht voor meer informatie over het aanbod van Stichting Aanzet, het Taalcentrum, het Leefstijlloket en de Bibliotheek de Plataan. 

Zaterdag 9 september 13.30 uur: Uitreiking Taalheldenprijs

Wethouder Jacky Silos reikt de Taalheldenprijs uit aan drie bijzondere Vlaardingers. Er zijn in drie categorieën taalhelden genomineerd: cursist, begeleider, bruggenbouwer. De genomineerden geven op hun eigen manier laaggeletterdheid meer bekendheid en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. 

Maandag 11 september 19.00 uur: Digibingo 

Bij deze gezellige bingo kruis je niet alleen getallen weg, maar ook enkele plaatjes die je tegenkomt op een smartphone. Deelname aan de bingo is gratis, maar aanmelden is gewenst. Geef je direct op: bel naar 085 043 6741 of ga naar de servicebalie in de Bibliotheek in Vlaardingen.

Dinsdag 12 september 11.00-13.00 uur: inspiratiesessie voor ondernemingen in District U, Olivier van Noortlaan 120 Vlaardingen 

Speciaal voor bedrijven en organisaties organiseren we de workshop Toegankelijke dienstverlening. Voor veel Vlaardingers is het niet eenvoudig om op een website informatie te vinden of een brief te begrijpen. Volg deze workshop en leer anders te kijken naar je externe communicatie. Er is beperkt plek voor de workshop. Meld je daarom direct aan bij Annelies Maris van de Bibliotheek de Plataan via telnr.: 06 26 48 59 70 of via amaris@debibliotheekdeplataan.nl. 

Woensdag 13 september vanaf 9.30 uur: Scrabble Toernooi

Speciaal voor de tweedetaalleerders bij de Bibliotheek de Plataan organiseren we een Scrabble Toernooi. 

Vrijdag 15 september 18.30 uur: Taalwandeling rondom het thema Kunst

Wil je anderen helpen? En wil je dit op een laagdrempelige en gezellige manier doen? 
Loop dan mee en ontmoet nieuwe stadsgenoten tijdens de Taalwandeling. Je wandelt met een kleine groep van taalleerders en Nederlandstaligen. Samen wandel je een vaste route en ondertussen praat je in eenvoudig Nederlands met elkaar. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Opgeven kan door te appen naar 06 82 49 37 48 of mail naar B@debibliotheekdeplataan.nl.