De verborgen wereld van de knotwilg
Wild van Vlaardingen!
De snoeiers van Stroomopwaarts hebben er hun handen vol aan: veel knotwilgen krijgen in deze periode een knipbeurt. Stadsecoloog Melitta staat deze week bewonderend stil bij deze boom en zijn bewoners. In het verleden werd de knotwilg aangeplant vanwege zijn economische waarde. De jonge takken werden gebruikt om manden of korven van te vlechten. Takken die wat ouder waren, en daardoor steviger, deden dienst als hekwerk of bijvoorbeeld bonenstaak.
Vandaag de dag brengen zijn takken geen geld meer op. Toch koesteren we onze Vlaardingse knotwilgen. Aangeplant langs onze slootkanten houden ze onze slappe grond bijeen met hun wortels.
Maar niet alleen de wortels doen waardevol werk; doordat het hout van de wilg zacht is, kan het snel gaan rotten. Hierdoor ontstaan die een verborgen wereld op zich vormen. Paddenstoelen, zwammen, vlieren, varens, vleermuizen, vogels, marterachtigen, insecten… Ze vinden allemaal hun thuis in de knot en onder de bast van de knoestige heren. Wanneer er water blijft staan in een holte, kunnen amfibieën en salamanders de plek gebruiken om zich voort te planten.
Wij helpen door de knotwilgen nog steeds te snoeien in het ritme van honderden jaren geleden. Elke drie jaar wordt de kroon (de knot) gesnoeid. Hier in Vlaardingen snoeien we niet alle knotwilgen tegelijkertijd. We doen dit speciaal voor de vroeg vliegende wilde bijen. Maar daarover een volgende keer meer.
Stadsecoloog Melitta doet haar werk in het kader van het stadsprogramma Groen. De stadsecoloog zet zich in om met bewoners, aannemers, politiek en medewerkers van de gemeente onze stad groener en biodiverser te maken. En al doende, wijst ze ons graag op al het moois wat ze onderweg tegen komt! Geniet u mee?