De kuifeend: van schuwe trekvogel tot stoere standgast

Wild van Vlaardingen!

Natuurspotters opgelet: er is een vreemde vogel in Vlaardingen gesignaleerd! Vlaardingen heeft sinds 1 januari een stadsecoloog. Ze heet Melitta en gaat zich inzetten om met bewoners, aannemers, politiek en medewerkers van de gemeente onze stad groener te maken. En al doende, wijst ze ons graag op al het moois wat ze onderweg tegen komt! Geniet u mee?

Het ene eendje is het andere eendje niet. Dit mooie exemplaar is een kuifeend. De kuifeenden die nu in en om onze stad neerstrijken zijn hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit Noord- en Centraal Europa. Er zijn ook kuifeenden die in Vlaardingen broeden, maar die zijn nu aan het overwinteren in Zuid-Frankrijk. En geef ze eens ongelijk: Lekker paraderen aan het Étang de Berre! Dit is een groot binnenmeer net ten westen van Marseille en vlak bij de Côte d'Azur. Daar krijg je als kuifeend plots de chique naam Fuligule Morillon. Dat is wel een vliegtochtje richting het Zuiden waard. 

kuifeend

Troleend

De kuifeendjes die u momenteel in Vlaardingen tegenkomt zijn trekgasten uit het hoge Noorden. In Denemarken worden ze Troldand genoemd, u zou dat kunnen vertalen als Troleend. Wat de Scandinaviërs blijkbaar angst aanjaagt, vinden we in Nederland mooi. De glimmende zwarte kuif en prachtige gele kraaloogjes die u brutaal aankijken. 

De kuifeend heeft van nature een hekel aan verstoring. Dus komt u deze soort tegen, geniet dan op gepaste afstand. Een verrekijker of telelens doet wonderen. U kunt natuurlijk ook gewoon langs het vijvertje van Stadsboerderij Holywood lopen. Daar komt u deze stoere vent tegen die zich gewillig laat fotograferen. Vermoedelijk is hij een standgast geworden met zijn eigen stamkroeg waar naast drinken ook genoeg eten geserveerd wordt. De kuifeend is trouwens, net als de mens, een omnivoor. Geen kieskeurige eter dus.

Spotten en delen

En nu, hup, naar buiten en spotten die Kuifeend! Wilt u uw waarnemingen delen? Stuur dan een foto met locatie via het contactformulier op www.vlaardingen.nl/wild. Dan zorgt Melitta er voor dat uw waarneming geregistreerd wordt. Zo maakt u van uw wandeling een wetenschappelijk onderzoek en helpt u de vogelstand in Nederland beter in beeld te brengen!
Melitta en Lianne van Kalken

Wethouder Lianne van Kalken (rechts op de foto) verwelkomt stadsecoloog Melitta op het stadhuis, een plek waar ze niet heel vaak te vinden zal zijn. Een stadsecoloog in nu eenmaal graag buiten! Melitte doet haar werk in het kader van het stadsprogramma Groen. Met dit programma draagt Vlaardingen komende jaren extra bij aan een biodiverse stad.