De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen…

Eén op de vier kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met een vader, moeder, broer of zus die gehandicapt, ziek, in de war of verslaafd is. Om jonge mantelzorgers te ondersteunen en zichtbaar te maken is er jaarlijks de nationale Week van de Jonge Mantelzorger (1 tot en met 7 juni). In Vlaardingen kunnen deze kinderen en jongeren voor een luisterend oor en hulp en begeleiding terecht bij Minters Mantelzorg.

logo_week van JMZ.nl“Ook in Vlaardingen zijn er kinderen en jongeren die opgroeien met iemand in hun omgeving die zorg en aandacht nodig heeft” vertelt wethouder Jacky Silos (Zorg en ondersteuning). “Vaak beseffen jonge mantelzorgers niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan anders. Het zorgen ervaren zij als normaal en het geeft ze ook voldoening. Maar het kan soms ook zwaar zijn of even te veel worden.” 

Impact op leven jongere

Daarom is het goed om af en toe stil te staan bij de gevolgen van deze situatie in het leven van een jongere. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? 

Bikkel lab  

Bij Minters Mantelzorg  kunnen kinderen en jongeren meedoen aan een training Bikkel lab waarin ze met actieve en creatieve opdrachten leren beter voor zichzelf te zorgen en zien dat ze niet de enigen zijn bij wie het thuis anders is. Kinderen en jongeren die het fijn vinden om even met iemand hun zorgen te delen of gewoon even te praten, kunnen bellen of mailen met Minters Mantelzorg, linda.verhage@minters.nl, 06-11746697.

Niet te missen!     

 Het thema van de Week van de Jonge Mantelzorger is Niet te missen! Zowel online als in de echte wereld zijn er activiteiten om extra aandacht te besteden aan jonge mantelzorgers, om hen te waarderen en hen zichtbaar te maken. In Vlaardingen hebben jonge mantelzorgers die bekend zijn bij Minters een presentje gekregen. In het najaar wordt er nog een activiteit voor de jongeren georganiseerd. Deze week ging een geplande boks- en circusclinic helaas niet door omdat er te weinig aanmeldingen waren, waarschijnlijk mede door de maatregelen.