Coronavaccinaties

De eerste Nederlanders zijn gevaccineerd tegen corona. Dit gebeurt in een aantal fases. Als iedereen zich laat vaccineren, kan corona niet meer om zich heen grijpen. Zo krijgen we stap voor stap meer vrijheid terug. Elk goedgekeurd vaccin is op tienduizenden mensen getest op veiligheid en bescherming. Een vaccinatie beschermt niet alleen uzelf. Maar ook uw familie, vrienden en de kwetsbare mensen om u heen.

Er is gestart met vaccineren. Zodra u aan de beurt bent, krijg u bericht. 

Meer weten? Bekijk de vragen en antwoorden over coronavaccinatie in Nederland. Of bekijk het filmpje van Steffie, waarin ze op een makkelijke manier uitlegt wat vaccinatie is en hoe het werkt. Bekijk ook de poster met uitleg over het proces van vaccineren (pdf, 634kB).
U kunt voor meer informatie en veelgestelde vragen en antwoorden over vaccinaties ook kijken op de website van GGD Rotterdam.

Voorbereidingen coronavaccinaties voormalig Unileverterrein

De GGD Rotterdam-Rijnmond en de gemeente werken op dit moment hard aan alle voorbereidingen voor het vaccineren van inwoners in gebouw C op het voormalige Unileverterrein (District U). De datum waarop het vaccineren op deze plek van start gaat en voor welke doelgroepen is nu nog niet bekend.

Een veilig vaccin

De regels voor vaccins zijn in Nederland erg streng. Voordat een vaccin gebruikt mag worden moet het goed zijn getest en veilig zijn. Coronavaccins moeten voldoen aan dezelfde strenge eisen als andere vaccins. Veiligheid staat voorop. De snelle ontwikkeling van de coronavaccins is mogelijk omdat enorm veel onderzoekers wereldwijd de krachten hebben gebundeld. Het leverde ook tijdwinst op dat verschillende fasen van onderzoek tegelijk plaatsvonden en dat de beoordelaars al meekeken. Coronavaccins worden dus net zo zorgvuldig ontwikkeld als andere vaccins, zoals het bekende DKTP-vaccin, dat ervoor heeft gezorgd dat een ernstige ziekte als polio niet meer voorkomt in Nederland.

Hoe werkt het?

Het vaccin krijgt u door een prik in de bovenarm (vaccinatie). Het vaccin werkt het beste als u 2 keer geprikt wordt. Drie weken na de eerste vaccinatie volgt een tweede inenting. Zo bent u optimaal beschermd. Nadat u het vaccin heeft gekregen kunt u soms een paar dagen last hebben van spierpijn of koorts. Maar de kans dat u deze bijwerkingen krijgt is heel klein. Als het vaccin voor u klaarstaat krijgt u een uitnodiging van een arts of van de GGD. Neem de uitnodiging voor de prik en een identiteitsbewijs zoals uw paspoort of identiteitskaart mee naar de afspraak.

Bijwerkingen mild en kortdurend

De coronavaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Een deel van hen ervaarde milde bijwerkingen, zoals pijn op de plek van de prik, spierpijn, hoofdpijn of verhoging. Deze klachten verdwijnen na een paar dagen. Het vaccin wordt op natuurlijke wijze door het lichaam afgebroken. Als straks miljoenen mensen het vaccin krijgen, zijn zeldzame bijwerkingen, of bijwerkingen die na langere tijd optreden, nooit helemaal uit te sluiten. Daarom wordt de veiligheid van het vaccin goed in de gaten gehouden en kunnen vermoedelijke bijwerkingen worden gemeld op mijnbijwerking.nl.

Vrijwillig

Vaccineren is gratis en vrijwillig; het is uw eigen keuze. Maar hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we kunnen voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Zo beschermen we de meest kwetsbarenen verminderen we de druk op de zorg. Met een vaccinatie tegen het coronavirus beschermt u uiteindelijk uzelf, maar ook uw familie, vrienden en de kwetsbare mensen om u heen. Zo zorgt vaccineren ervoor dat we stapje voor stapje meer vrijheid terugkrijgen.

Het duurt nog wel een paar maanden voordat iedereen het vaccin heeft gekregen. Tot die tijd moeten we volhouden en voorzichtig blijven. Dat betekent dat iedereen zich nog steeds aan de maatregelen moet houden. En dat u zich moet laten testen bij klachten.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op coronavaccinatie.nl of bel naar 0800-1351.

Bekijk ook de vragen en antwoorden over coronavaccinatie in Nederland

poster met uitleg over het proces van vaccineren