Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis!

De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, luidt het advies van het kabinet: bereid u goed voor en informeer uzelf.

Voor iedereen geldt tijdens de zomervakantie:

 • Volg de basisregels, vermijd drukte. Heeft u klachten: blijf thuis en laat u testen.
 • Het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen dus loop, fiets of neem de auto.
 • Niet gebonden aan de schoolvakantie? Ga buiten het vakantieseizoen als dat kan.

Op vakantie gaan in Nederland kan en is het veiligst. Vermijd drukte en denk eens aan andere regio’s of steden dan normaal bij het kiezen van de bestemming. Wie op reis gaat naar het buitenland, moet zich goed voorbereiden. Ga alleen naar landen met een geel reisadvies: reizen naar deze landen is verantwoord, maar let wel extra op. Ken de regels in het land van bestemming, sluit een goede reisverzekering af en zorg dat u ook tijdens uw vakantie steeds op de hoogte blijft, bijvoorbeeld via de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Want het reisadvies kan ook tijdens uw verblijf veranderen.

Reizen binnen Europa

In een reisadvies leest u of het veilig is om naar een ander land te gaan. Let op: de situatie in een land kan snel veranderen, lees daarom eerst de reisadviezen.

Voor reizen naar landen in Europa geldt:

 • Vanaf 15 juni mag u naar landen met een geel reisadvies. Dat betekent dat de gezondheidsrisico’s in deze landen vergelijkbaar zijn met die in ons land en dat Nederlanders hier ook welkom zijn.
 • In andere landen gelden andere regels. Zorg dat u deze regels kent.
 • Frankrijk en Spanje moeten nog beslissen of zij toeristen binnenlaten.
 • U mag bijvoorbeeld nog niet naar Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.  
 • We hopen dat per 15 juni ook het reizen naar het Caribische deel van het Koninkrijk (Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba en St. Maarten) weer mogelijk is. Houd de website Nederlandwereldwijd.nl in de gaten voor het meest actuele reisadvies.

Reizen buiten Europa

 • Ga niet op vakantie naar landen buiten Europa. Dit is om de risico’s op een nieuwe uitbraak te beperken
 • Voor landen buiten Europa geldt het oranje reisadvies. Dat betekent: ga er alleen heen als het echt niet anders kan.
 • Gaat u toch? Dan moet u na de vakantie 2 weken thuis in quarantaine.

Toeristen in Nederland

Buitenlandse toeristen uit landen met vergelijkbare of lagere gezondheidsrisico’s dan in ons land mogen deze zomer naar Nederland komen. Uiteraard moeten zij zich houden aan alle Nederlandse maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Nederland heeft in Europees verband de grenzen gesloten voor mensen van buiten Europa die geen essentiële reis maken. Dit inreisverbod geldt tot en met 15 juni 2020 en wordt voor die datum in Europees verband geëvalueerd.

Bekijk de veelgestelde vragen over reizen en op vakantie gaan

poster met maatregelen voor de vakantie