Noodverordening in strijd tegen corona

Er is een noodverordening vastgesteld waarmee de politie en de gemeente kunnen ingrijpen als bewoners, ondernemers of organisatoren zich niet aan de regels houden die opgesteld zijn om met elkaar corona in te dammen.

Zoveel mogelijk thuis blijven, niet met groepen (3 personen en meer) bij elkaar komen en 1,5 meter afstand houden. Deze en veel meer maatregelen, hebben we de afgelopen tijd opgelegd gekregen. Het is letterlijk van levensbelang dat we ons aan die maatregelen houden. Toch blijft dat voor sommige mensen moeilijk. Zeker als het zonnetje buiten schijnt. Met de noodverordening wordt overtreding van de afspraken strafbaar.

“Ten eerste wil ik benadrukken dat ik overal in de stad inwoners en ondernemers zie die zich aan de maatregelen houden en zich volop inzetten om er het beste van te maken. Die noodverordening is niet voor hen, maar voor mensen die zich minder aantrekken van de regels. Ik snap goed dat het moeilijk is dat we allemaal zo in onze vrijheid beperkt worden. Maar dit is een situatie waarin we met elkaar voor elkaar sterk moeten zijn. Het gaat hier om mensenlevens. De noodverordening helpt ons om ook die mensen te overtuigen die de noodzaak van hun medewerking ondanks alles nog niet inzien”, aldus burgemeester Bas Eenhoorn.

Regels

In de noodverordening van 30 maart zijn maatregelen aangescherpt en nieuwe ingevoerd. De belangrijkste regels voor bewoners zijn:

 • Wie met 3 of meer personen samen is en geen 1,5 meter afstand houdt, is strafbaar.
 • De 1,5 meter afstand geldt voor iedereen, behalve voor mensen die gezamenlijk een gezin vormen of met elkaar samenwonen als partners.
 • Het is verboden om samenkomsten te organiseren of bij te wonen.
 • Sportgelegenheden, sauna’s, seksinrichtingen, speelautomatenhallen, zaken als de kapper en de schoonheidsspecialist mogen niet open zijn en ook anderen met ‘contactberoepen’ (bijvoorbeeld een masseur) mogen dit beroep in deze periode niet uitvoeren.
 • Coffeeshops, eet- en drinkgelegenheden mogen niet open zijn, maar zij mogen de deuren wel openen voor klanten die producten komen afhalen.
 • Het is niet toegestaan om op plekken waar men voedsel, drank of andere producten kan afhalen, langer te blijven dan noodzakelijk.
 • Campings in de regio Rotterdam-Rijnmond zijn gesloten.
 • Gemeenschappelijke sanitaire toilet-, was- en douchevoorzieningen op of bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes, parken, natuurgebieden, jachthavens en stranden zijn gesloten.
 • Sinds 30 maart is het verboden te overnachten in recreatieparken, kampeerterreinen, jachthavens en op het strand in de regio. Eerder zijn alle campings in Rotterdam-Rijnmond al gesloten. Dit verbod geldt ook voor bezitters van 2e woningen, vaste huisjes en vaste standplaatsen. Het is ook verboden om dergelijke overnachtingen aan te bieden. Seizoenarbeiders mogen wel blijven overnachten. Tijdelijke bewoning door mensen die geen andere woning hebben is ook toegestaan.
 • Skateparken en voetbalkooien worden gesloten (bekijk voor de locaties het aanwijzingsbesluit (pdf, 305 kB)).
 • Mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven.
 • Evenementen met een vergunnings- en meldplicht zijn verboden tot 1 juni 2020. Ook als het gaat om samenkomsten van minder dan 100 mensen.
 • Er is een uitzondering gemaakt voor onder andere gemeenteraden.
 • Voor begrafenissen geldt dat er maximaal 30 personen mogen zijn, maar alleen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.

Alle overige adviezen en voorschriften blijven tot 6 april van kracht, ook de sluiting van scholen.

Kinderen tot en met 12 jaar mogen wel samen spelen onder toezicht van 1 of meer ouders of voogden. De toezichthoudende volwassenen moeten natuurlijk wel minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar.

Zelf bijdragen

De noodverordening is een maatregel om de bestrijding van het coronavirus nog beter aan te pakken en zo te voorkomen dat de zorg overbelast raakt en niet iedereen meer de medische zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Wie gehoor geeft aan de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven, altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) te houden en sociale activiteiten en groepen mensen te vermijden, draagt hier enorm aan bij. Kijk voor informatie over de aanpak van het coronavirus op rijksoverheid.nl/coronavirus.