De coronamaatregelen op een rij

Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en voor de reguliere zorg. De huidige lockdown blijft daarom. De basisscholen en kinderopvang zijn wel weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf geplaatste bestellingen, op vooraf afgesproken tijden, ophalen bij de winkel.

Basisregels voor iedereen

Het volhouden van de basisregels blijft heel belangrijk om het aantal besmettingen terug te dringen. Probeer zo min mogelijk mensen te ontmoeten. Dan is er minder kans op coronabesmettingen.

 • Blijf zoveel mogelijk thuis.
 • Blijf tussen 21.00 uur en 04.30 uur binnen (avondklok).
 • Werk thuis, behalve als het echt niet anders kan.
 • Ontmoet zo min mogelijk mensen.
 • Houd altijd minimaal 1,5 meter (2 armlengtes) afstand van anderen.
 • Volg de hygieneregels.
 • Vermijd drukte.
 • Draag een mondkapje waar dat moet.
 • Coronagerelateerde klachten? Blijf thuis en laat u testen.
 • Besmet? Blijft thuis en roep hulp in van anderen voor boodschappen en andere klusjes.
 • Ook een kind moet thuisblijven als het contact gehad heeft met een iemand die corona heeft, of als een kind bij een volwassene woont die klachten heeft die kunnen wijzen op corona.

Informatie en regels op rijksoverheid.nl

Alle links verwijzen naar informatie op rijksoverheid.nl, de links openen in een nieuw venster.

Algemeen

Avondklok

In afwachting van de uitspraak van de rechter in het hoger beroep blijft de avondklok gelden. Iedereen wordt opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven, zo min mogelijk mensen te ontmoeten en zich aan alle geldende maatregelen te houden. Dit doen we om zo snel mogelijk onze vrijheden terug te krijgen, op een veilige manier. De avondklok betekent dat iedereen tussen 21.00 uur en 04.30 uur binnen moet blijven. Als u toch zonder geldige reden naar buiten gaat, riskeert u een boete van 95 euro.

Thuiswerken

Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Uw werkgever is verplicht te zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. U (werknemer en werkgever) houdt u samen aan de basisregels voor iedereen.

1,5 meter afstand

Houd minimaal 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen. Dit geldt voor iedereen: op straat, in winkels of andere gebouwen en op het werk, ook als u een vitale functie heeft.

Vaccinaties

Er is gestart met vaccineren. Kwetsbare mensen en zorgmedewerkers die met deze mensen werken, worden eerst gevaccineerd. Zodra u aan de beurt bent, krijg u bericht. U kunt ook de vragen en antwoorden over aanpak coronavaccinatie in Nederland bekijken. Of bekijk het filmpje van Steffie, waarin ze op een makkelijke manier uitlegt wat vaccinatie is en hoe het werkt. Bekijk ook de poster met uitleg over het proces van vaccineren (pdf, 634kB).

Voorbereidingen coronavaccinaties voormalig Unileverterrein

De GGD Rotterdam-Rijnmond en de gemeente werken op dit moment hard aan alle voorbereidingen voor het vaccineren van inwoners in gebouw C op het voormalige Unileverterrein (District U). De datum waarop het vaccineren op deze plek van start gaat en voor welke doelgroepen is nu nog niet bekend. Lees meer hierover op de nieuwspagina.

Winkelen en boodschappen doen

Alleen winkels die essentieel zijn blijven open. Dit zijn winkels gericht op de eerste levensbehoeften. Bijvoorbeeld supermarkten, dierenspeciaalzaken, drogisterijen, opticiens en tankstations. U mag wel producten bestellen en afhalen bij niet-essentiële winkels. Bekijk de regels voor bestellen en afhalen. Het kabinet is voornemens om met ingang van 3 maart winkelen op afspraak mogelijk te maken.Het kabinet is voornemens om met ingang van 3 maart winkelen op afspraak mogelijk te maken. 

Cultuur, uitgaan en sport

De coronaregels van het kabinet hebben gevolgen voor veel activiteiten. Zingen, dansen, toneelspelen en muziek maken is nu anders. Cafés, restaurants, theaters, bioscopen en meer zijn dicht. En er zijn aanpassingen bij locaties zoals in de horeca, in het museum, buurthuizen en op de sportschool. Of bekijk de veelgestelde vragen over sport op rijksoverheid.nl.

Kapper, masseur of ander contactberoep

Alle contactberoepen, met uitzondering van de sekswerkers, zijn met ingang van 3 maart weer toegestaan.

Onderwijs en kinderopvang

Scholen zijn deels open. Het primair onderwijs (waaronder het speciaal onderwijs) en de kinderopvang blijven open voor de noodopvang van kinderen van ouders met een cruciaal beroep en voor kinderen in een kwetsbare positie. Het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs gaat per 1 maart weer open. Uitgangspunt is dat elke leerling minimaal 1 dag per week fysiek onderwijs kan volgen.

Reizen en vakantie

Blijf in Nederland. Ga niet op reis. Voor reizen buiten Nederland geldt: reis alleen bij ernstige familieomstandigheden of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is. 

Alcohol en softdrugs

Tussen 20.00 uur en 07.00 uur wordt er geen alcohol of softdrugs verkocht. Dit geldt dus ook voor afhalen en bezorgen.

Mondkapjes

Iedereen van 13 jaar of ouder moet een mondkapje dragen in publieke binnenruimtes, in het OV en in stations en bij bus- en tramhaltes. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 95 euro.

In het stadskantoor

 • Bezoekers in de publiekshal (Westnieuwland 6) moeten een mondkapje dragen. Heeft u zelf geen mondkapje, dan krijgt u er bij binnenkomst een gratis aangeboden. 
 • Wij vragen u ook om uw naam, telefoonnummer en e-mailadres. Deze gegevens zijn nodig voor eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD bij een coronabesmetting.

Testen en thuisblijven bij klachten

Heeft u corona-gerelateerde klachten? Blijf thuis laat u testen op het coronavirus. Meer informatie over de leefregels thuis en wat u moet doen als u corona heeft vindt u op de website van het RIVM. Op rijksoverheid.nl vindt u ook meer informatie over de uitslag van de coronatest en over thuisquarantaine door corona (thuisblijven)

Openbaar vervoer en personenvervoer

Blijf zoveel mogelijk thuis. Reis alleen met het openbaar vervoer voor noodzakelijke reizen. In het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje voor publiek gebruik verplicht voor iedereen van 13 jaar of ouder.

Steunpunt Coronazorgen

Maakt u zich zorgen door of over de coronacrisis? Op het Steunpunt Coronazorgen vindt u hulp en informatie over hoe u met uw gevoelens en zorgen om kunt gaan. Hier vindt u de nieuwste, toegankelijke en betrouwbare informatie over mentale gezondheid tijdens de coronacrisis.

Meer informatie

Meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie vindt u op rijnmondveilig.nl. Daarnaast is informatie beschikbaar op de website van het RIVM en de website van de Rijksoverheid. Of bel 0800 - 1351. Het telefoonnummer is bereikbaar op maandag t/m vrijdag, van 8:00 uur tot 20:00 uur.

Coronaregels in beeld

210223_Maatr_23Febr_06