CoronaMelder vanaf 10 oktober te gebruiken in heel Nederland

Help de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Digitale middelen kunnen helpen bij de bestrijding van het virus. De app CoronaMelder van het ministerie van VWS waarschuwt u nadat u in de buurt bent geweest van iemand na een test corona blijkt te hebben. Zo kunt u voorkomen dat u mensen in uw omgeving besmet. Deze app is vanaf 10 oktober te gebruiken in heel Nederland.

Hoe werkt het?

graphic-spreadCoronaMelder stuurt u een bericht als u minstens 15 minuten in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Deze persoon moet ook de app gebruiken. Ook geeft de app advies over wat u dan het beste kunt doen. Dit verlaagt het risico dat u onbewust andere mensen in uw omgeving besmet.

Hoe meer mensen CoronaMelder gebruiken, hoe meer mensen waarmee de besmette persoon in contact is geweest op deze manier een waarschuwing krijgen. Dit helpt om samen het coronavirus onder controle te krijgen.

CoronaMelder herkent andere gebruikers

graphic-app-bluetoothCoronaMelder herkent via bluetooth andere telefoons in de buurt die de app gebruiken. Als u langere tijd dicht bij een andere gebruiker bent, slaat uw app de willekeurige code van de andere gebruiker op. CoronaMelder weet niet wie of waar u bent.

Besmetting melden in CoronaMelder

Blijkt een gebruiker van de app na een test besmet met corona? Dan belt een GGD-medewerker met deze testuitslag. In dat gesprek vraagt de GGD-medewerker of de gebruiker anderen wil waarschuwen via CoronaMelder. De gebruiker kan hier vrijwillig voor kiezen. De app van deze gebruiker stuurt dan de eigen willekeurige codes van de afgelopen dagen naar een centrale server.

Melding als u mogelijk besmet bent

graphic-app-notificationUw eigen app kijkt een paar keer per dag op de centrale server of er willekeurige codes staan die uw app herkent. Als dat zo is, dan bent u in de afgelopen tijd dicht bij een persoon geweest die besmet is met het coronavirus. Er is dan een mogelijkheid dat u ook besmet bent. Daarvan krijgt u een melding. U krijgt in de app ook advies wat u in dat geval het beste kunt doen om te voorkomen dat u het virus onbewust op anderen overdraagt.

Bekijk ook de video 'Hoe werkt CoronaMelder?' op YouTube of bekijk hem hieronder.

Voorbeelden

  • illustratie van meisje op fiets die een andere vrouw passeertFietste iemand u voorbij, die later positief testte op het coronavirus? Dan krijgt u geen melding. Het bluetoothsignaal was sterk genoeg omdat jullie dicht bij elkaar waren. Dit duurde alleen zo kort dat de kans op besmetting heel klein is.
  • graphic-biosZat u dicht bij iemand in de bioscoop? Dan kunt u later wel een melding krijgen. Het bluetoothsignaal was sterk genoeg en jullie waren minimaal 15 minuten dicht genoeg bij elkaar in de buurt.

Hoe zit het met mijn privacy?

De app wisselt willekeurige codes uit met andere telefoons. In deze codes staan geen persoonsgegevens of locatiegegevens van u. De app weet dus niet wie u bent en ook niet waar u bent. Ook als u het coronavirus krijgt en dit via de app meldt, is dit niet aan uw naam of contactgegevens te koppelen.

Meer weten?

Bekijk de informatie en de veelgestelde vragen op coronamelder.nl. Of neem contact op via 0800-1280 (gratis), van maandag t/m zondag 08.00 – 20.00 uur, of stuur een e-mail naar helpdesk@coronamelder.nl.