Blij met de bijenorchis

Wild van Vlaardingen ‘de Big5’

Op safari te duur en te gevaarlijk? Welnee! Ga op safari in onze eigen stad. Vlaardingen barst van de stadsnatuur. Stadsecoloog Melitta stelt de komende maanden de Vlaardingse Big5 aan u voor. Lekker lezen en daarna naar buiten om deze schoonheden in het wild te spotten! Als eerste is de bijenorchis aan de beurt, want die staat nú te bloeien!

bijenorchisDe bijenorchis is een inheemse orchidee. Haar Nederlandse naam heeft ze te danken aan haar onderlip. Die lijkt wel wat op een bij. Maar om heel eerlijk te zijn, heeft ze niet zo veel met bijen. Ze is namelijk vooral zelfbestuivend. Haar stuifmeelklompjes zitten op een tamelijk lange steel en zodra de bloei start, beginnen de steeltjes te krimpen. Op die manier buigen ze naar de stempel toe.

U lees meer over de bijenorchis op www.vlaardingen.nl/wild. Uitgelezen? Dan is het tijd om de schoenveters te strikken. Rugzak met water en appel mee en zelf speuren naar de bijenorchis. Om het gemakkelijker te maken: ze is bijvoorbeeld te vinden in de Broekpolder (bijvoorbeeld bij Masamuda) en in de Heemtuin Westwijk. Heeft u haar gevonden? Deel een foto met ons op Facebook en maak kans op het gloednieuwe kleurboek Stadskruid!