Bij is knotsgek op katjes

Wild van Vlaardingen! Valentijnseditie

Heeft u op Valentijnsdag uw – al dan niet geheime – liefde verrast met een beetje extra aandacht, iets liefs, iets moois, iets fijns? Love is in the air… Stadsecoloog Melitta struinde met blozende wangen door onze stad en vond de grote liefde van de bij.

WilgenknoppenVoor de vroeg vliegende wilde bijtjes hangt deze dagen liefde in de lucht. De wilgenknoppen staan op openbarsten waarna de katjes verschijnen. De bijen kunnen de aantrekkingskracht van mannelijke wilgenkatjes niet weerstaan. Dat is niet zo verwonderlijk want deze vormen een bron van koolhydraten in de vorm van stuifmeel. 

De liefde is overigens geheel wederzijds; bijtjes en hommels zijn van groot belang bij de bestuiving van de wilg. Zodra het warm genoeg is, gaan de vrouwtjes op zoek naar de geliefde wilg. Zijn stuifmeel helpt haar om het bijenkroost groot te brengen. Hier in Vlaardingen kunt u het roodbuikje, de vroege zandbij en de zwart-rosse zandbij tegenkomen. 

Kunt u zelf ook nog wel wat liefde in de tuin gebruiken? Plant dan eens een wilg, het liefst een inheemse soort. Een kleine tuin is geen probleem, want u snoeit de wilg gemakkelijk tot knotwilg: klein maar fijn! Zelf snoeien wij onze knotwilgen niet allemaal tegelijk. Zo is er ieder jaar voedsel beschikbaar voor de Vlaardingse bijtjes. Let maar eens op, wanneer u op pad bent komt u zomaar ongesnoeide knotjes tegen tussen de gesnoeide exemplaren.

Stadsecoloog Melitta werkt in het kader van het stadsprogramma Groen. Zij zet zich in om met bewoners, aannemers, politiek en medewerkers van de gemeente onze stad groener en biodiverser te maken. En al doende, wijst ze ons graag op al het moois wat ze onderweg tegen komt! Geniet u mee?