Bewonersavond ‘Drevenbuurt aardgasvrij’ druk bezocht

Veel van de warmte die we in huis gebruiken voor verwarming, komt van aardgas. Aardgas is een fossiele brandstof die bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Ook raakt het Nederlandse aardgas op. Daarom moeten we in de komende 30 jaar overstappen op andere, duurzame manieren van verwarming.

De Drevenbuurt is een van de eerste wijken in Vlaardingen die afscheid neemt van het aardgas. Maar hoe ga je eigenlijk als wijk van het aardgas af? En wat zijn interessante alternatieven voor aardgas? Woensdag 29 maart bezochten meer dan 200 inwoners van de Drevenbuurt een door de gemeente en bewonersinitiatief Duurzaam op Dreef georganiseerde bewonersavond in het Geuzencollege.

Bewonersavond Drevenbuurt aardgas vrij - 29 maar 2023Tijdens eerdere bewonersavonden hadden bewoners al een lijst gemaakt van mogelijk interessante alternatieven voor aardgas. Deze alternatieven zijn door onderzoeksbureau Impuls advies onderzocht op haalbaarheid, betaalbaarheid, veiligheid en beschikbaarheid. Tijdens de bewonersavond werden de eerste resultaten van dat onderzoek gepresenteerd.

Waterstof en groen gas

Waterstof en groen gas stonden bij deze eerste presentatie centraal. In de komende weken zal Impuls advies ook de resultaten presenteren van onderzoek naar andere mogelijke alternatieven voor aardgas, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp of een warmtenet. Zo kunnen de bewoners van de Drevenbuurt straks met elkaar een weloverwogen keuze maken uit de verschillende interessante collectieve opties, die uit het onderzoek van Impuls advies naar voren komen. Het staat bewoners straks overigens te allen tijde vrij om, in plaats van voor de collectieve oplossing, te kiezen voor een individuele oplossing.

Kunt u niet wachten tot uw wijk aan de beurt is om van het aardgas af te gaan? Kijk dan op www.vlaardingen.nl/hulpmetenergie op welke manieren u nu al uw woning kunt verduurzamen.