Beste Vlaardingers,

Afgelopen weekend heeft een evenementenorganisatie in onze mooie stad een kerstmarkt georganiseerd. En daar ben ik heel blij om. Het is in deze tijd namelijk niet vanzelfsprekend dat er evenementen georganiseerd kunnen worden. Door corona liggen veel mooie initiatieven helaas aan banden.

KerstboomZo moeten bijvoorbeeld horecagelegenheden, detailhandel en sportverenigingen om 17.00 uur dicht, en zijn er strenge regels vanuit het rijk als er wel iets georganiseerd wordt. Veel steden hebben er dan ook voor gekozen om geen kerstmarkt te houden dit jaar. Een kerstmarkt is namelijk, net als alle andere markten dan een gewone weekmarkt, een evenement. En daar gelden extra regels voor, zeker in deze coronatijd. In Vlaardingen is de keuze gemaakt om de kerstmarkt wél door te laten gaan. Met als aanvullende voorwaarde dat de coronamaatregelen nageleefd moesten worden.

Eén van de maatregelen was een QR-controle bij de ingang. Dat niet iedereen het daarmee eens was hebben we allemaal kunnen zien, ter plekke of via social media. Iedereen mag er een mening over hebben en deze ook uiten. Wat niet mag, is beveiligers en politie beledigen. Daarom is het goed dat daarvoor mensen zijn aangehouden door de politie. Zij doen gewoon hun werk. Respect voor elkaar is altijd al belangrijk, en zeker in deze periode.

Met een aangekondigde demonstratie voor het behoud van het vreugdevuur én een onaangekondigde demonstratie tegen het corona-QR-beleid ben ik blij dat we in Vlaardingen op de politie kunnen rekenen om alles goed in de gaten te houden. Mede daardoor is alles goed verlopen.

Voor niemand is deze tijd van corona en beperkingen een pretje. En ook is duidelijk dat er verschillende meningen en gevoelens over het beleid zijn. Maar laten we vooral respectvol en vriendelijk naar elkaar zijn. Ook als we het niet meer elkaar eens zijn.

Burgemeester Bert Wijbenga.