Babbeltruc? Trap er niet in!

Geen rioolmedewerkers bij u aan de deur

De bel gaat. Er staan twee mensen aan de deur. Werkjasje aan, één of ander pasje in de hand: “We zijn van de gemeente”, zeggen ze. En of ze even binnen mogen komen in verband met de riolering. Nee, natuurlijk. Dat mogen ze niet! De gemeentelijke rioleringsmedewerkers komen niet onverwacht bij u langs. Het is een ordinaire babbeltruc!

BabbeltrucHet overkwam een bewoner afgelopen week. Die trapte er gelukkig niet in en we hopen natuurlijk dat deze riolerings-neppers nergens voet aan de grond krijgen. Het valt niet altijd mee om ‘kletskoekcriminelen’ te herkennen. Er zijn maar weinig dieven die er uit zien als de ‘zware jongens’. Ze doen zich voor als werknemers van bijvoorbeeld de woningstichting, het waterleidingbedrijf of van de gemeente, als lotenverkopers of als nieuwe buurtgenoten die even kennis komen maken. 

Tips om de babbeltruc te voorkomen

De volgende tips kunnen u helpen om geen slachtoffer te worden van de babbeltruc.
•    Laat alleen bekenden binnenkomen. Als onbekenden bij u aanbellen, kunt u zeggen dat u op advies van de politie niemand binnenlaat die u niet kent. Organisaties die bij u willen langskomen, kondigen vooraf hun bezoek aan via een brief of e-mail. Zonder afspraak komen organisaties niet bij u langs, zeker niet ’s avonds.
•    Belt een onbekende bij u aan en wilt u toch behulpzaam zijn? Vraag dan eerst om een identificatie en vraag bij welke organisatie of persoon u kunt navragen of het verhaal van de onbekende klopt. Laat de persoon voor een gesloten voordeur even wachten tot u zijn of haar verhaal gecontroleerd heeft.
•    Vertrouwt u het niet? Bel bij verdachte omstandigheden meteen de politie via 112.

Doe aangifte

Mocht u toch te maken krijgen met een babbeltruc of woninginbraak, doe dan direct aangifte bij de politie. En als u niet bestolen bent, maar wel denkt dat iemand bij u heeft aangebeld met een smoes, ook dan wil de politie dit graag weten. Belangrijk is dat u een signalement van de verdachte persoon geeft. Ook het kenteken van de auto van de verdachte, helpt de politie enorm bij de opsporing.