Babbeltruc? Trap er niet in!

De bel gaat. Er staan twee mannen aan de deur. Werkjasje aan, één of ander pasje in de hand: “We zijn van het waterleidingbedrijf”, zeggen ze. En of ze even binnen mogen komen omdat er bij de buren wateroverlast zou zijn. Kijk uit! Dit kan een ordinaire babbeltruc zijn!

Het overkwam onlangs een Vlaardingse op leeftijd. Achteraf bleek dat de mannen gezocht hebben in kastjes maar gelukkig mist het slachtoffer niets. Zij heeft het incident bij de politie gemeld. Het valt niet altijd mee om ‘kletskoekcriminelen’ te herkennen. Er zijn maar weinig dieven die er uit zien als de ‘zware jongens’. Ze doen zich voor als werknemers van bijvoorbeeld de woningstichting, het waterleidingbedrijf of van de gemeente, als lotenverkopers of als nieuwe buurtgenoten die even kennis komen maken. 

Babbeltruc (bron-hetccv.nl)Tips om de babbeltruc te voorkomen

De volgende tips kunnen u helpen om geen slachtoffer te worden van de babbeltruc.

  • Laat alleen bekenden binnenkomen. Als onbekenden bij u aanbellen, kunt u zeggen dat u op advies van de politie niemand binnenlaat die u niet kent. Organisaties die bij u willen langskomen, kondigen vooraf hun bezoek aan via een brief of e-mail. Zonder afspraak komen organisaties niet bij u langs, zeker niet ’s avonds.
  • Belt een onbekende bij u aan en wilt u toch behulpzaam zijn? Vraag dan eerst om een identificatie en vraag bij welke organisatie of persoon u kunt navragen of het verhaal van de onbekende klopt. Laat de persoon voor een gesloten voordeur even wachten tot u zijn of haar verhaal gecontroleerd heeft.
  • Vertrouwt u het niet? Bel bij verdachte omstandigheden meteen de politie via 112.

Doe aangifte

Mocht u toch te maken krijgen met een babbeltruc of woninginbraak, doe dan direct aangifte bij de politie. En als u niet bestolen bent, maar wel denkt dat iemand bij u heeft aangebeld met een smoes,  wil de politie dit ook graag weten. Belangrijk is dat u een signalement van de verdachte persoon geeft. Ook het kenteken van de auto van de verdachte, helpt de politie enorm bij de opsporing. 

Bron: hetccv.nl