Auw! Een zieke iep in de tuin

Eerder al kon u lezen dat de iepenziekte weer geconstateerd is bij bomen in de stad. Deze ziekte is zeer besmettelijk, dus aangetaste bomen moeten zo snel mogelijk verwijderd worden. Maar wist u ook dat u, als u een zieke iep op eigen terrein heeft staan, er zelf verantwoordelijk voor bent dat deze snel en vakkundig gekapt en afgevoerd wordt? Een pijnlijke ingreep voor uw tuin en voor uw portemonnee, want de kosten moet u zelf betalen.

Bij de controle van iepen in de stad kwamen ook zieke iepen in het vizier die niet op gemeentelijke grond staan, maar op het terrein van bewoners of ondernemers. Omdat de iepenziekte zeer besmettelijk is en ook omliggende bomen kan aantasten, moeten besmette bomen verplicht snel gekapt en afgevoerd worden. Meerdere bewoners krijgen daarom deze dagen een brief van de gemeente met de melding dat zij hun iep moeten laten kappen. Boomeigenaren zijn zelf verantwoordelijk om de bomen te laten kappen en afvoeren door een erkend en gecertificeerd aanneembedrijf.

Zieke boom herkennen

Heeft u geen brief gekregen, maar wel een iep in de tuin staan? Controleer regelmatig de conditie van uw iep. De iepenziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die verspreid wordt door de grote en kleine iepenspintkever. De schimmel zit in de houtvaten van de boom. De iep probeert zichzelf te beschermen door de schimmel in te kapselen, maar sluit hierdoor ook zijn eigen vaten af en verstikt zichzelf. U herkent dit aan afstervende takken. Uiteindelijk sterft de gehele boom af, want eenmaal aangetast is de ziekte onomkeerbaar.

Haardhout

Heeft u in uw tuin haardhout liggen dat (mogelijk) van een iep afkomstig is? Ook dit moet helaas verplicht afgevoerd worden. Het gekapte hout kan namelijk een broedplaats voor de iepenspintkever zijn.