Assistance Association for Political Prisoners krijgt Geuzenpenning 2023

De Geuzenpenning voor 2023 wordt toegekend aan de Myanmarese mensenrechtenorganisatie Assistance Association for Political Prisoners (AAPP). Dat heeft de stichting Geuzenpenning vorige week bekendgemaakt. AAPP zet zich sinds 2000 in om het lot van de duizenden politieke gevangenen in Myanmar te verbeteren.

“De toekenning van de Geuzenpenning betekent voor ons een enorme aanmoediging”, zegt Min Min. Zelf heeft hij vijf jaar, twee maanden en zeven dagen in eenzame opsluiting gezeten voordat hij onverwacht werd vrijgelaten. “Het geeft ons meer energie om nog harder te werken om schendingen van mensenrechten in Myanmar te stoppen. Deze onderscheiding laat ons zien dat de wereld ons niet in de steek laat, dankzij de Geuzenpenning.”

GeuzenpenningGeuzenpenning

Sinds 1987 is de Geuzenpenning aan verschillende organisaties en personen toegekend, een initiatief van de Stichting Geuzenpenning. De Geuzen waren de eerste verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog. Zij kwamen al direct na het begin van de oorlog in opstand tegen de Duitse bezetter. Op 13 maart 1941 werden vijftien Geuzen en drie Februaristakers op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd. De Geuzenpenning is bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen en te steunen. 

Meer informatie op www.geuzenpenning.nl.