Ambassadeur Oekraïne op bezoek bij Stichting Spoetnik

Vorige week was Maksym Kononenko, de ambassadeur van Oekraïne in Nederland, op bezoek in Vlaardingen. Hij bracht een bezoek aan Stichting Spoetnik. Dit is een organisatie die hulpgoederen naar Oekraïne brengt, meestal in samenwerking met Oekraïense organisaties ter plaatse. De organisatie bestaat geheel uit vrijwilligers.

Bezoek ambassadeur Oekraine

Van links naar rechts: de ambassadeur van Oekraïne in Nederland Maksym Kononenko, zangeres Veronika Morska, burgemeester Bert Wijbenga en oprichter en voorzitter van Stichting Spoetnik Beja Kluiters.

De burgemeester heette de ambassadeur welkom in Vlaardingen. Vervolgens was er een hartelijke ontmoeting tijdens een Oekraïense lunch. Hierbij waren ook de wethouders Jacky Silos en Ivana Somers aanwezig en enkele medewerkers van de gemeente. Het gezelschap werd verrast door een optreden van Veronika Morska. Zij is 11 jaar en winnares van Oekraïne Got Talent Kids in 2017.  

Oorlog duurt voort

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne duurt nu al bijna twee maanden met verschrikkelijke gevolgen voor het land en de mensen die er wonen. Veel mensen uit Oekraïne hebben huis en haard verlaten, op zoek naar een veilig heenkomen. Meer dan vijf miljoen Oekraïners hebben hun land verlaten. Mensen komen naar Nederland en ook naar Vlaardingen. Druppelsgewijs komen er vluchtelingen naar Vlaardingen. De meeste mensen komen via de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond waar de coördinatie  van de opvang van de oorlogsvluchtelingen in onze regio plaatsvindt.

Opvang in Vlaardingen

In onze stad vangen we mensen op in een boerderij aan de Broekpolderweg en in Casa Nova, het gebouw in District U waar eerder de vaccinatielocatie van de GGD was gevestigd. In totaal verblijven er nu 69 mensen in deze locaties. Ook zijn er ruim 60 Oekraïense vluchtelingen die tijdelijk bij gastgezinnen wonen en zich ingeschreven hebben bij de gemeente. We verwachten dat er meer mensen in gastgezinnen verblijven en roepen deze mensen op om zich te registeren bij de gemeente. Dan komen ze in aanmerking voor leefgeld en andere zaken.