Als Pinksteren en Pasen samenvallen…

Wild van Vlaardingen!

De pinksterbloem staat eigenlijk al sinds Pasen het grasland te verfraaien met het zachte lila van haar bloemen. Belachelijk natuurlijk; het is immers nog lang geen Pinksteren?! Stadsecoloog Melitta vertelt:

Pinkersbloem (fotograaf-Arthur Snoek)“De naam van deze bloem komt waarschijnlijk van het woord ‘pinken’ en dan bedoel ik niet de kleinste vingers aan uw handen. Met het woord ‘pink’ worden ook eenjarige puberkoeien bedoeld. Wanneer de eerste pinken de wei ingaan, bloeit de pinksterbloem. Dat is meestal rond Pasen. De pinksterbloem houdt van natte voetjes. U vindt haar vaak op natte graslanden. Het oranjetipje, een klein vlindertje, heeft zich gespecialiseerd in de pinksterbloem en legt haar eitjes er op. Zodra de rupsen uitkomen beginnen ze met knabbelen aan het blad. Dus ziet u de Pinksterbloem, dan kunt u ook het Oranjetipje tegen komen.”

Stadsecoloog Melitta werkt in het kader van het stadsprogramma Groen. In dit programma zetten we ons in om met de stad, Vlaardingen groener, klimaatadaptiever en biodiverser te maken. En al doende, wijst Melitta ons graag op al het moois wat ze onderweg tegen komt! Geniet u mee? Lees meer over onze stadsnatuur op www.vlaardingen.nl/wild.