Afval bijplaatsen? Boetes zijn niet misselijk

Afval. Je kunt er van alles van vinden: ‘De afvalpas is onhandig. Het is te veel moeite om te bellen voor grofvuil. Er staat een zak naast de container, dus ik zet die van mij er gewoon bij’. Weet dat er stadsgenoten zijn die daar heel anders over denken: die graag in een schone stad wonen, die er van balen dat er steeds meer plastic en andere rommel in de natuur belandt en die van de gemeente willen weten hoeveel boetes er nu eigenlijk worden uitgedeeld in de hoop dat dat vervuilers afschrikt. Daarom, op speciaal verzoek, een bericht over boetes.

Vuilcontainer met afval ernaastIn de eerste vijf maanden van 2021 (over juni hebben we nog geen totaalplaatje), zijn er al meer boetes uitgedeeld dan in het hele vorige jaar. Er werden zelfs 3 keer zoveel boetes uitgedeeld als in dezelfde maanden van de twee voorgaande jaren. De handhavers konden tot en met mei 98 keer achterhalen wie de vervuilers waren. Deze werden verrast met een fikse boete. Wilt u zelf een afvalzak of los afval naast de container zetten? Bedenk u vooraf dat de boetes niet misselijk zijn. U loopt het risico op een boete van minimaal € 95,-  tot maximaal € 380,-. Van dat geld kunt u vast iets leukers doen. 

Dus: past uw afval niet in de container? Breng het naar de Milieustraat of maak een afspraak met Irado om het grof vuil op te komen halen. Krijgt u de afvalcontainer niet open doordat deze vol zit of de klep klem zit? Breng uw afval naar de dichtstbijzijnde container en maak een melding van de niet-werkende container bij Irado. Afvalpas kwijt of stuk? Vraag even een buurtgenoot om de container voor u te openen en vraag een nieuwe pas aan. In al deze gevallen kunt u terecht bij Irado via de Irado-app of via www.irado.nl.

Een boete is zonde van uw geld, en bijplaatsing van afval is zonde van onze stad.