“Aangepaste ligfiets brengt mobiliteit terug”

Niet kunnen sporten op vaste dagen of tijden brengt een grote uitdaging met zich mee. Gina Hebels heeft de diagnose hEDS, het hypermobiele Ehlers-Danlos Syndroom. Dat is een multisysteemziekte en zorgt voor een bindweefselafwijking. Zij is altijd sportief geweest en leeft sinds 2017 een passief bestaan waarin sporten en bewegen bijna onmogelijk is. Door onder meer het contact met Stichting VTV en beweegcoach Monica van Houwelingen, kan Gina weer meer bewegen. Samen hebben zij ervoor gezorgd dat ze een aangepaste ligfiets kreeg,waarmee ze nu door Vlaardingen rijdt.

Gina Hebels

“Mijn lichaam was altijd heel sterk door het vele sporten en mijn hoogtepunt waren de 3 deelnames aan de Highland Games in Emmen. Ik deed aan stijldansen en cardiofitness en was veel in beweging. In 2015 kwam er een kentering die leidde tot een bestaan waarin bewegen nauwelijks meer mogelijk is. Door het hypermobiele Ehlers-Danlos Syndroom heb ik onder meer last van hypermobiliteit, bindweefselzwakte en vermoeidheid. Werken en sporten kon ik niet meer. Maar niet meer kunnen bewegen brengt ook klachten met zich mee en ik wil vooral kijken naar wat nog wél kan. Of liever gezegd, wat mijn lichaam nog aankan. Ik maak gebruik van een elektrische rolstoel en kwam toen op het idee van een ligstoel om mezelf meer bewegingsruimte te gunnen.

Mijn aanvraag legde ik neer bij Rogplus. Deze organisatie is uitvoerder van een deel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en ondersteunt inwoners die chronisch ziek zijn of een beperking hebben. Daar werd ik doorverwezen naar Monica die mijn verhaal aanhoorde. Samen met Monica en Vlaardingen in Beweging is er geregeld dat ik meerdere fietsen kon uittesten. Met een paar aanpassingen is het gelukt een mooie fiets te vinden die ideaal is voor mijn situatie. Monica heeft mij geholpen om bij Uniek Sporten een aanvulling te krijgen op mijn persoonsgebonden budget, waardoor ik ook het geld had om de fiets aan te schaffen. Sinds juni 2022 is de elektrische ligfiets in mijn bezit kan ik weer genieten van meer beweging in de buitenlucht.

Ik merk dat ik dankzij het fietsen meer kan bewegen. Helaas lukt het mij niet om mee te doen aan teamsporten, daarom ben ik extra blij met deze kans. Aan lotgenoten wil ik meegeven dat een beweegcoach veel kan betekenen en dat ze niet ontmoedigd moeten raken van een beperking in budget. Een organisatie als Uniek Sporten kan ik aanraden wanneer een extra aanvulling nodig is.”

Iedereen moet kunnen sporten en bewegen

Op 3 december is het wereldgehandicaptendag. Wij vinden dat iedereen moet kunnen sporten en bewegen. Gelukkig zijn er in Vlaardingen meerdere verenigingen die mensen met een beperking kunnen begeleiden. Een paar voorbeelden van sporten die je in Vlaardingen met een beperking kunt doen: voetbal, atletiek, zwemmen, dansen en yoga.

Ook meedoen? Kijk op www.unieksporten.nl en druk op de knop ‘Vind jouw unieke sport’. Of neem contact op met beweegcoach Monica van Houwelingen. Zij is te bereiken op 06 1074 4746 of via m.vanHouwelingen@vtvzhn.nl.

Heb je een hulpmiddel nodig om te kunnen sporten? Kijk dan op www.unieksporten.nl/hulpmiddelen om te kijken welke hulpmiddelen mogelijk zijn en welke hulp er is om dit betaald te krijgen.

Meer informatie is terug te vinden op www.stichtingvib.nl/aangepastsporten.