64 Nieuwe bomen voor de Westwijk

‘Aan een boom zo vol geladen, mist men vijf, zes pruimen niet’, aldus het oeroude versje over Jantje. Maar als er geen pruimen verdwijnen, maar hele bomen, dan is het gemis al snel groot! Vorig jaar vond er een ware iepentragedie plaats in de Westwijk. Langs de dr. Wiardi Beckmansingel moesten 58 zieke bomen geveld worden. Ze lieten een grote lege plek achter. Die plek wordt nu uitgebreid en opgevuld. Het resultaat? Meer variatie en meer groen.

Aan beide zijdes van de dr. Wiardi Beckmansingel zijn de groenstroken vergroot. Een stapel van 11.000 stoeptegels moest het veld ruimen! De dr. Wiardi Beckmansingel krijgt 59 nieuwe bomen en 5 exemplaren worden geplant langs de Van Baerlestraat. Om het feest compleet te maken komen er ook nog 11 grote solitaire sierheesters terug en een hoop onderbeplanting en bollen. Een flinke klus waar enkele weken aan gewerkt zal worden. 

Uitersten

Dat extra groen kan de Westwijk wel gebruiken. De wijk kent relatief veel verharding. En dat is zonde, door klimaatverandering is groen in de stad belangrijker dan ooit. We krijgen steeds vaker te maken met uitersten in het weer: zeer hevige regenbuien, lange periodes van grote droogte of extreme warmte. Groen zorgt er voor dat regenwater gemakkelijker in de grond kan zakken, het zorgt voor verkoeling op hete dagen en biedt voedsel en beschutting voor insecten, vogels en andere dieren. En, het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar we vinden het ook gewoon een stuk mooier!

In geuren en kleuren

Om in de toekomst kaalslag door ziektes te voorkomen, krijgt het groen nu meer diversiteit met tien verschillende boomsoorten. En daar zitten mooie exemplaren tussen! De smalbladige es, de valse christusdoorn en de amberboom zorgen straks voor een kleurrijk najaar met hun bladeren die verkleuren in rode en gele herfsttinten. De magnolia, sierkers en sierpeer zorgen voor een fleurig voorjaar. De valse acacia en lindes maken tijdens hun bloei dat het groen niet alleen fraai is om te zien, maar ook nog eens heerlijk geurt! Of wat te denken van de Katsuraboom, die niet alleen bekend staat om zijn mooie herfstkleuren, maar ook heerlijk schijnt te geuren in de herfst. Daar dankt de boom zijn bijnaam ‘Koekjesboom’ aan, al zijn er ook mensen die bij de geur eerder aan suikerspinnen denken. Ook bij de heesters die geplant worden, is er gedacht over afwisseling en ecologische waarde. Zo vindt u hier straks de voorjaarsbloeiende Judasboom, enkele toverhazelaars en de Japanse sneeuwbal. Met daaronder als onderbeplanting struikkamperfoelie, sneeuwbal en tweekleurige spirea.

Tegels ruimen het veld

De uitbreiding van het groen in de Westwijk tikt aardig aan: de Westwijk is straks ongeveer 1.000 m2 groen rijker. De 11.000 verwijderde tegels melden we natuurlijk aan bij www.nk-tegelwippen.nl. Dat kan nog net voor eind september! Een mooie bijdrage aan de stand van deze wedstrijd die als doel heeft om bewoners, gemeenten, ondernemers en andere organisaties te motiveren om verharding te vervangen door groen. Zelf ook bijdragen aan een groenere stad met meer ruimte voor de natuur en betere afvoer van regenwater? Kijk eens naar mogelijkheden om uw tuin, balkon of dak te vergroenen en meld uw ’gewipte’ tegels nog snel aan op www.nk-tegelwippen.nl. Dan tellen uw punten ook mee voor de Vlaardingse tegelstand!