Op de stoep bij

In de filmpjes ‘Op de stoep bij…’ staat elke aflevering een ander onderwerp op het gebied van zorg en ondersteuning in Vlaardingen centraal. U kunt de filmpjes op deze pagina nog een rustig opnieuw bekijken. Ook vindt u hier meer informatie.

Iedereen heeft wel eens ondersteuning nodig. Dat kan zijn omdat u vragen heeft over zorg, opvoeden of geldzaken. Of omdat het u niet (meer) lukt om alles zelf te doen in uw dagelijkse leven. Of misschien zorgt u zelf voor een zieke vader of moeder of buurvrouw en heeft u daar af en toe hulp bij nodig. Met de filmpjes brengen we in beeld wat de mogelijkheden voor hulp en ondersteuning zijn in onze stad, wat u zelf kunt doen en waar u terecht kunt. Ook laten we nieuwe ontwikkelingen en veranderingen zien en wat dit voor u betekent. 

Aflevering 1: Op de stoep bij schuldhulpverlening

Aflevering 2: Op de stoep bij vrijwilligerswerk

We hebben gelukkig in Vlaardingen al heel veel mensen die vrijwilligerswerk doen. Mensen die hun buurman of buurvrouw, kennis of familielid helpen. Het voelt goed om iets voor een ander te kunnen doen. En het is fijn als je hulp krijgt van iemand in je eigen buurt. Vrijwilligerswerk is niet alleen leuk, maar ook belangrijk en nodig de komende jaren. Vrijwilligers kunnen een belangrijke rol spelen voor mensen in hun eigen buurt en omgeving. Én ze vullen de zorg en ondersteuning van professionals aan. In deze aflevering zijn we daarom ‘Op de stoep bij’ het vrijwilligerswerk.

Aflevering 3: Op de stoep bij de Praktijkondersteuner Jeugd

Sinds 1 april 2021 zijn er in Vlaardingen Praktijkondersteuners Jeugd. Dit zijn medewerkers die bij huisartsenpraktijken werken voor kinderen en jongeren met psychische problemen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die veel piekeren, angstklachten hebben of somber zijn, maar ook kinderen die last hebben van de scheiding van hun ouders of problemen hebben op school. De Praktijkondersteuner Jeugd kan jongeren snel hulp bieden. Dat is prettig voor de jongeren en hun ouders én voorkomt soms een doorverwijzing naar gespecialiseerde jeugdhulp. 

Aflevering 4: Op de stoep bij digiTaalpunt

Goed kunnen lezen en schrijven is belangrijk om je eigen zaken te kunnen regelen. Net als bijvoorbeeld snappen hoe je financiën werken en kennis over opvoeden en gezondheid. In Vlaardingen zijn er best veel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Meer dan je denkt, want uit schaamte laten mensen het lang niet altijd merken. Het is belangrijk om hier iets aan doen! In deze aflevering staat wethouder Jacky Silos daarom ‘op de stoep bij het nieuwe digiTAALpunt’.

Waar vind ik meer informatie over beter leren lezen en schrijven? 

Wil je weten waar je in Vlaardingen naast het digiTAALpunt allemaal terecht kunt voor beter leren spreken, lezen, luisteren, rekenen of beter leren internet te gebruiken? Ga dan naar de B in Bibliotheek de Plataan in Vlaardingen aan de Waalstraat 100. Een medewerker van B bekijkt samen met u welke cursus of activiteit het beste bij u past. U kiest dan een cursus of activiteit bij B of een andere organisatie in Vlaardingen. Bekijk de openingstijden wanneer u terecht kunt bij B?

Waar kan ik met geldvragen in Vlaardingen terecht?

Stroomopwaarts

De consulenten schuldhulpverlening van Stroomopwaarts weten alles over financiële regelingen zoals budgetbeheer, bewindvoering of een schuldhulpverleningstraject.. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer (010) 246 5555 of kijk op www.stroomopwaarts.nl

Neem ook eens een kijkje op www.omgaanmetgeld.nl of www.hulpbijgeldproblemen.nl.

Wijkteams

De Wijkteams Vlaardingen helpen u om uw financiële situatie op orde te krijgen. De wijkteams zijn bereikbaar via telefoonnummers (010) 473 1033 en info@wijkteamsvlaardingen.nl of kijk www.wijkteamsvlaardingen.nl.

U kunt ook een vrijwilligersmaatje van Humanitas Thuisadministratie of Schuldhulpmaatje aanvragen. Zij helpen om samen de administratie op orde te krijgen. 

Schuldhulpmaatje Vlaardingen

Schuldhulpmaatje is te bereiken via telefoonnummer (010) 434 6855 en e-mail SHM.VLD@hotmail.com of kijk op www.uitdeschulden.nu.

Humanitas Thuisadministratie Vlaardingen

Humanitas is bereikbaar via Yvonne Lopes via telefoonnummer 06- 35117766 en e-mail ta.vlaardingen@humanitas.nl of kijk op www.humanitas.nl/afdeling/vereniging-nieuwe-waterweg-noord.

De sociale raadslieden van Minters

Deze medewerkers geven u advies over huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. U kunt elke werkdag telefonisch contact opnemen tussen 11.00 en 13.00 uur via telefoonnummer (010) 435 1022.

Regelingen voor kinderen

De gemeente biedt via Stroomopwaarts verschillende regelingen aan voor inwoners met een laag inkomen. Wist u bijvoorbeeld dat u geld kunt krijgen voor muzieklessen voor uw kind? Of voor het lidmaatschap van een sportclub, voor zwemlessen of schoolspullen? Stroomopwaarts heeft afspraken met Stichting Leergeld en het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Kijk op www.stroomopwaarts.nl/kinderen welke regelingen er zijn. U berekent er gemakkelijk waar u recht op heeft.

Hulp bij uw aanvraag

Wilt u voor uw kinderen een aanvraag indienen, maar komt u er niet uit? De medewerkers van de Formulierenbrigade van Stroomopwaarts helpen u graag verder. Kijk voor de openingstijden op www.stroomopwaarts.nl/formulierenbrigade.

Waar vind ik meer informatie over vrijwilligerswerk in Vlaardingen?

KLiK Vrijwilligers Vlaardingen

Wilt u vrijwilligerswerk doen of zoekt u juist vrijwilligers? Wilt u weten welke klus bij u past of wilt u weten wat er allemaal komt kijken bij het werken met vrijwilligers? Welke vraag u ook heeft met betrekking tot vrijwilligerswerk; u bent hiervoor bij KLiK Vrijwilligers Vlaardingen aan het juiste adres.

Ruim een derde van de inwoners van de gemeente Vlaardingen is actief als vrijwilliger en daar zijn we trots op. KLiK Vrijwilligers Vlaardingen werkt kosteloos als adviseur, intermediair en bruggenbouwer voor iedereen die vrijwilligers wil inzetten, en die vrijwilligerswerk wil doen. Kijk op de website www.klikvrijwilligers.nl voor meer informatie over vrijwilligerswerk. Zo kunt u zich via de website inschrijven in de vacaturebank of zelf een vacatureoproep plaatsen.

Mensen maken Vlaardingen

2021 is landelijk het jaar van de vrijwilliger.  Ook in Vlaardingen zijn er veel inwoners die zich als vrijwilliger inzetten. Allerlei maatschappelijke activiteiten draaien op vrijwilligers. Denk aan besturen van (sport)verenigingen maar ook aan activiteiten voor natuurbehoud, dagbesteding van senioren en de opvang van kwetsbare mensen. Wethouder Jacky Silos: Vrijwilligers leveren ook een belangrijke bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals armoede en eenzaamheid. Om ook in de toekomst zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden aan onze kwetsbare inwoners in Vlaardingen, hebben we de inzet van vrijwilligers heel hard nodig.”

Vrijwillig Traineeship

Vlaardingen heeft een traineeprogramma voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar. Een half jaar lang gaan de trainees aan de slag bij maatschappelijke organisaties in de stad. Dat kan een sportclub zijn maar ook een ouderenorganisatie. De jongeren werken op die manier aan hun persoonlijke ontwikkeling. Ook volgen ze trainingen, doen allerlei nieuwe ervaringen op en ontmoeten nieuwe mensen. Wellicht kent u een jongere die een stapje in de goede richting kan gebruiken, of die behoefte heeft aan iets nieuws en leuks. Maakt u deze jongere dan attent op de website van KliK waar uitgebreide informatie is te vinden over het Vrijwillig Traineeship. Ook kunnen jongeren met vragen telefonisch contact opnemen via (010) 248 4000.