In gesprek met Oekraïense vluchtelingen in Vlaardingen

In het voormalige Unilever pand in Vlaardingen worden bijna 80 Oekraïense vluchtelingen ondergebracht. Stichting Inclusia verzorgt in opdracht van de gemeente Vlaardingen het locatiemanagement. Casa Nova biedt woonruimte voor gevluchte individuen en gezinnen en is vaak het eerste stukje Nederland waar mensen terechtkomen. Emir (21) en Sultaniye (22) Bekirov zijn broer en zus en reisden met hun moeder naar Nederland. Sinds april 2022 wonen zij in Casa Nova. Ze leren samen Nederlands en hebben ieder werk gevonden in Rotterdam.

“Dankbaar voor wonen, studeren en werken in een ontwikkeld land”

In Oekraïne hadden ze alles: een normaal leven met familie, een thuis, school en werk. In het voorjaar van 2022 besloot het Turks-Oekraïens gezin naar Nederland te vluchten en bleef alleen de vader van Emir en Sultaniye achter. Iedereen in het gezin heeft een Oekraïens paspoort, waardoor zij tot 4 maart 2024 onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen. Emir: “Ik heb gestudeerd in Oekraïne en Turkije en wil graag 3D technieken leren om als kunstenaar mijn geld te verdienen. Nu heb ik die dromen opzij gezet en richt ik me op het leren van Nederlands. We zijn terecht gekomen in een ontwikkeld land waar veel opleidingsmogelijkheden zijn. Als ik mijn taallessen heb afgerond, wil ik graag doorstromen naar het hbo om alsnog mijn droom na te jagen.” Sultaniye vult aan: “Ik heb twee studies gedaan in mijn thuisland Oekraïne, maar beide niet afgerond. Hier leer ik Nederlands en verdien ik ondertussen geld met mijn baan in de horeca. Naast Nederland hebben we Duitsland en Canada overwogen om naar toe te gaan. We krijgen hier de kansen die we nodig hebben om onszelf verder te ontwikkelen.”

Veilige basis bij Casa Nova

De familie deelt een slaapkamer in Casa Nova, net als veel andere gevluchte gezinnen. Sultaniye: “We voelen ons hier veilig en inmiddels is er een hechte familie ontstaan. Allemaal kennen we elkaars verdriet en trauma en vinden we troost bij elkaar. Er zijn meerdere groepen gevormd die voor elkaar koken, zorgen voor de ouderen en meer. Samen creëren we gelukkige momenten en maken het beste van ons nieuwe leven hier. We volgen de taallessen op het Albeda College en de docent kent onze situatie. Natuurlijk is er medeleven, maar voornamelijk worden we ondersteund en gestimuleerd om kansen te grijpen.” Emir: “De mensen die in Casa Nova wonen vormen één familie. Mijn vriendin en andere bekenden uit ons thuisland wonen er ook. De mensen van Stichting Inclusia hebben ons een vliegende start gegeven. Naast alle basisbenodigdheden kunnen we nu ook studeren en werken in Nederland. We onderhouden onszelf en verdienen geld. Daardoor ervaren we meer vrijheid. Thuis in Oekraïne zijn de opvangfaciliteiten niet goed en is er veel onveiligheid. Dat gevoel heerst hier niet. We leiden een zo normaal mogelijk leven en kunnen ondertussen iets opbouwen. Niemand weet of we ooit nog terugkeren naar Oekraïne. Via social media, onze vader en lokale mensen worden we op de hoogte gehouden van de situatie. Binnen de hechte community wordt veel gedeeld en verteld.”

Positief gestemd over de toekomst

Vijf dagen in de week volgen Emir en Sultaniye overdag taallessen. Daarna vertrekken ze naar Rotterdam om te werken in de horeca. Sultaniye zegt hierover: “Rotterdam is een multiculturele stad en we ontmoeten veel nieuwe mensen. We kennen elkaars situatie en we helpen elkaar allemaal. Nederlanders zijn open minded en willen graag horen wat je te vertellen hebt.” Emir vult aan: “We hebben onderdak, eten, werk en volgen taallessen. Zodra het kan willen we allebei een opleiding volgen. Iedereen heeft gelijke rechten hier en we zijn dankbaar voor alles dat we aangeboden krijgen. Onze situatie is hier beter dan in Oekraïne en we zijn positief gestemd over onze toekomst.”

Emir en Sultaniye Bekirov bij Casa Nova

Emir en Sultaniye Bekirov bij Casa Nova