Ventileren
Met zonnepanelen zet je zonlicht om in duurzame energie voor je huis. Ontdek de voordelen, kosten en subsidies.
Wat is ventilatie?
Ventilatie zorgt voor een constante toevoer van frisse lucht en de afvoer van vervuilde lucht in uw woning. Dit voorkomt vochtproblemen, verbetert de luchtkwaliteit en draagt bij aan een gezondere leefomgeving. Goede ventilatie voorkomt ophoping van schadelijke stoffen, vermindert de kans op allergieën en schimmelvorming, en bevordert uw algehele welzijn.
<Video van de kierenjagers>
Waarom ventileren?
- Verbeterde luchtkwaliteit: Ventilatie verwijdert schadelijke stoffen zoals CO₂, stof en allergenen.
- Voorkomt vochtproblemen: Vermindert de kans op schimmelvorming en houdt uw woning droog en gezond.
- Gezondheid bevorderen: Voorkomt luchtwegklachten zoals astma en allergieën.
Soorten ventilatie
Natuurlijke ventilatie
Geen motor of sensor, Hierbij wordt gebruik gemaakt van open ramen en ventilatieroosters. Eenvoudig maar veel warmteverlies, Dus meer warmte nodig om de temperatuur aangenaam te houden. Wanneer de woning verder wordt na geïsoleerd wil je ook stoppen met natuurlijk ventileren en overgaan tot een andere soort ventilatie.
Voor- en nadelen
Goed koop om te instaleren, maar energie gaat gemakkelijk verloren. Slecht controle over de lucht kwaliteit. Je regelt de lucht kwaliteit op basis van gevoel. Veel last van regulering bij storm of harde wind.
Centrale mechanische ventilatie
- Vraag gestuurd: Past luchtverversing automatisch aan op basis van sensoren die luchtkwaliteit meten vaak van CO2, en lucht vochtigheid.
- Balansventilatie: Zorgt voor een gelijkmatige aan- en afvoer van lucht met een warmte-terugwinsysteem (WTW).
Voor- en nadelen
Duur in aanschaf en complex om later aan te brengen. Vaak geen ruimte voor lucht kanalen. Waardoor de belangrijkste ruimtes wel afgezogen kunnen worden: Keuken, Badkamer en toilet. Wanneer mogelijk is het een perfect management van luchtkwaliteit. Wel moet de woning zeer goed geïsoleerd zijn voor de optimale toepassing.
Hybride ventilatie
Decentrale balansventilatie in combinatie met natuurlijke ventilatie: Per kamer met een eigen ventilatie-unit via een gat in de buitenmuur en op de belangrijkste plekken mechanische afzuiging.
- Combineert natuurlijke en mechanische ventilatie.
- Schakelt automatisch tussen de twee op basis van luchtkwaliteit en weersomstandigheden.
Voor- en nadelen
kostbaarder dan natuurlijke ventilatie maar goedkoper dan centrale balansventilatie. Veel energiebesparing. Vaak toepasbaar bij vele bestaande bouw voor 1983. Geen grote luchtkanalen nodig in de woning. Wel gaten in de buitenmuur die van buitenaf zichtbaar kunnen zijn.
Plan voor ventilatie en isolatie
Bij het verduurzamen van uw woning is het belangrijk rekening te houden met het complete plaatje. Bijvoorbeeld: als u in de toekomst een warmtepomp wilt installeren, kunt u beter kiezen voor balansventilatie in plaats van natuurlijke ventilatie. Maak daarom vooraf een plan van aanpak met een energieadviseur.
Twijfelt u wat het beste past? Vraag een energieadviseur om samen naar uw situatie te kijken.
Handige eerste stappen
Ontdek verborgen warmteverlies
Laat een Blower-Door-Test uitvoeren om de luchtdichtheid van je woning te meten en verbeterpunten te vinden.
Pak tocht aan!
Begin vandaag nog met kierdichten. Met tochtstrips en purschuim maak je je huis direct comfortabeler én energiezuiniger.
Vraag advies op maat
Schakel een expert in om ventilatie en isolatie slim te combineren voor een gezonde, energiezuinige en comfortabele woning.
Vergunningen en subsidie
Interne ventilatiemaatregelen zijn meestal vergunningsvrij. Aanpassingen aan de buitenzijde van een gebouw kunnen echter een vergunningsplicht hebben. Met bijvoorbeeld decentrale ventilatiesystemen.
- Voor monumentale panden gelden specifieke regels.
Voor vragen over vergunningen kunt u contact opnemen via www.vlaardingen.nl/contactformulier. Of kunt u controleren via het omgevingsloket op www.omgevingswet.overheid.nl/home
Twijfelt u wat het beste past? Vraag een energieadviseur om samen naar uw situatie te kijken.