Duurzaam en schoon verwarmen
In 2050 gaan we in Nederland helemaal stoppen met verwarmen van huizen door aardgas. Dat betekent dat we onze huizen op een andere manier moeten verwarmen. Als woningeigenaar kunt u zelf aan de slag of meedoen aan een collectieve warmtevoorziening in uw buurt. Op deze pagina leest u wat de mogelijkheden zijn, wat de gemeente doet en wat u zelf kunt doen.
Collectieve warmtevoorziening per wijk
Soms is het slimmer en voordeliger om samen met uw buurt of wijk van het aardgas af te gaan. Dit noemen we collectieve oplossingen. Door met zoveel mogelijk mensen in een wijk mee te doen, worden de kosten om deel te nemen per huishouden lager én wordt het overvolle stroomnet minder belast. Daarom onderzoekt de gemeente per wijk of een collectieve warmtevoorziening mogelijk is.
In wijken waar een collectieve aanpak kansrijk is, heeft dit de voorkeur van de gemeente. Kansrijk betekent dat de omstandigheden gunstig zijn voor een collectieve warmtevoorziening. Dit hangt af van meerdere factoren; zoals de kosten, de omgeving, de efficiëntie van de oplossing en het aantal deelnemers. Door zoveel mogelijk bewoners in een wijk mee te laten doen, wordt het voor iedereen uiteindelijk betaalbaarder.
Voordelen collectieve aanpak
Een collectieve oplossing zorgt er ook voor dat het elektriciteitsnet in de wijk minder snel overbelast raakt. Want als veel mensen tegelijk overstappen op een eigen elektrische oplossing, zoals een warmtepomp, kan het net dat soms niet aan. Door samen te werken aan één oplossing wordt het gebruik van stroom beter verdeeld, en blijft het voor iedereen betrouwbaar.
Daarom moedigt de gemeente een gezamenlijke aanpak aan. Natuurlijk staat het bewoners vrij om zelf een oplossing te kiezen, maar collectief meedoen maakt de overgang naar aardgasvrij voor iedereen toegankelijker.
Er zijn twee belangrijke vormen van collectieve oplossingen in Vlaardingen.
Collectieve voorzieningen: samen overstappen
Soms is het slimmer en voordeliger om samen met uw buurt of wijk van het aardgas af te gaan. Dit noemen we collectieve warmtevoorziening. De gemeente onderzoekt per wijk of dit mogelijk is.
Voordeel van collectieve warmteoplossingen
- Hoe meer bewoners meedoen, hoe lager de kosten per huishouden.
- Een collectieve aanpak helpt de belasting op een toch al overvol stroomnet te verlagen en de energietransitie beheersbaar te houden.
- Een collectieve aanpak vergroot de kans dat ook kwetsbare doelgroepen kunnen meedoen en van het aardgas af kunnen.
Er zijn twee belangrijke warmtevoorzieningen in Vlaardingen:
1.Warmtenet
Een warmtenet is een ondergronds netwerk dat warm water levert aan meerdere woningen. Die warmte komt in onze regio vaak uit restwarmte van bijvoorbeeld de industrie. Door deze warmte opnieuw te gebruiken, maken we op een duurzame manier gebruik van bestaande energie. De warmte kan ook komen uit andere bronnen, zoals aardwarmte.
Een warmtenet:
- Is geschikt voor dichtbebouwde wijken
- Maakt vaak duurzaam gebruik van restwarmte
- Vergt een kleine aanpassing aan uw woning. U heeft alleen een kleine afleverset nodig die de warmte in uw huis regelt. Dit komt in plaats van uw cv-ketel.
- Een afleverset vraagt minder onderhoud dan een cv-ketel.
2. Bronnet
Een bronnet bestaat uit een ondergronds buizenstelsel dat water van lauwe temperatuur vanuit een lokale bron bij de woningen brengt. In uw woning wordt deze temperatuur met behulp van een warmtepomp verder verwarmd naar een comfortabele temperatuur om uw woning en water mee te verwarmen.
Een bronnet:
- Is een energiezuinig systeem waarbij de warmte van dichtbij komt.
- Heeft een warmtepomp zonder buitenunit (een individuele warmtepomp heeft wel een buitenunit)
- Kent lage maandelijkse lasten
- Kan ook koelen in de zomer
- Heeft weinig onderhoud nodig
Een plan per wijk
De gemeente informeert u zodra uw wijk in beeld komt voor een collectieve oplossing. U beslist uiteindelijk zelf of u meedoet, of dat u kiest voor een individuele oplossing.
In Vlaardingen heeft de gemeente de Drevenbuurt aangewezen die als eerste wijk die van het aardgas afgaat. In 2026 zal de volgorde van de hierop volgende wijken bekend worden gemaakt. Dan weet u of in uw wijk vóór 2050 een collectieve warmtevoorziening wordt aangeboden waarop u op kan aansluiten en wanneer uw wijk aan de beurt is.
In sommige wijken kiest de gemeente voor een collectief warmtenet. Nadat deze keuze is vastgesteld, krijgen bewoners de mogelijkheid om hierop aan te sluiten of zelf hun woning aardgasvrij te maken. Voor dat laatste heeft u 8 jaar de tijd. Let wel op: Na 8 jaar wordt de gaslevering in de wijk beëindigd.
Individuele warmtevoorziening per huis
Wilt u niet wachten op een collectieve warmtevoorziening? Of woont u in een wijk waar een collectieve aanpak (nog) niet mogelijk is? Dan kunt u ook zelf aan de slag om uw huis klaar te maken voor verwarming zonder aardgas.
Voordat u kiest voor een ander systeem om uw huis te verwarmen, is het belangrijk om op een paar dingen te letten:
1. Hoe zuinig is het systeem?
Sommige systemen gebruiken minder energie dan andere. De efficiëntie van een warmtebron wordt uitgedrukt in (S)COP.
2. Welk verwarmingssysteem kiest u?
Bijvoorbeeld hoog temperatuur
3. Hoeveel warmte heeft uw huis nodig?
Dat hangt af van de grootte van uw huis en hoe goed het is geïsoleerd. Dit wordt uitgedrukt in warmtevraag per m2.
SCOP betekent: Seasonal Coëfficiënt of Performance. Dit betekent: hoe goed een warmtepomp werkt in een heel jaar.
Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte te maken. Hoe goed hij dat doet, noemen we het rendement. Dat rendement noemen we vaak COP. Maar het rendement is niet het hele jaar door gelijk. Dit hangt af van het seizoen, de buitentemperatuur, hoe je de pomp gebruikt en hoe je huis eruitziet.
Daarom gebruiken we vaak SCOP. Dat is het gemiddelde rendement over het hele jaar.
Voorbeeld:
Een SCOP van 4 betekent dat de warmtepomp vier keer zoveel warmte levert als de elektriciteit die warmtepomp zelf gebruikt. Eén kWh elektriciteit levert dus 4 kWh warmte op. Dit betekent dat de warmtepomp een rendement heeft van 400%.
Ter vergelijking:
- Een cv-ketel haalt ongeveer 107% rendement.
- Elektrische verwarming haalt 100%.
Met de SCOP kun je dus makkelijk warmtepompen met elkaar vergelijken.
Er zijn drie soorten systemen om je huis te verwarmen. Ze gebruiken allemaal warm water, maar met een andere temperatuur.
1. Hoge temperatuur verwarming
Dit systeem gebruikt warm water tussen de 65 en 90 graden. Het warme water gaat door radiatoren of convectoren. Die geven warmte af aan de lucht in uw huis.
2. Midden temperatuur verwarming
Dit systeem gebruikt warm water tussen de 55 en 75 graden. Ook hier stroomt het water door radiatoren of convectoren.
3. Lage temperatuur verwarming
Dit systeem gebruikt warm water tussen de 30 en 55 graden. Hierbij gebruikt u vloerverwarming, radiatoren of convectoren. Lage temperatuur verwarming werkt goed samen met een warmtepomp. Let op: de temperatuur is te laag voor tapwater. Hiervoor is een aparte boiler nodig.
Testen of jouw woning laagtemperatuur verwarming aan kan?
Doe de 50 graden test. U test nu of de woning klaar is voor een warmtepomp. Doe dit in de winter wanneer het kouder is.
Doe de test: www.milieucentraal.nl/energie-besparen/aardgasvrij-wonen/verwarmingstest/
Hoe beter uw huis is geïsoleerd, hoe minder warmte u nodig hebt om het warm te houden. Ongeachte welke warmte opwekker u kiest. Isoleren is altijd zinvol. Raadpleeg een energieadviseur voor de mogelijkheden.
Bij het bouwen van uw huis is een warmtevraag berekend en een cv-ketel gekozen die past bij uw woning. Als u overstapt op een warmtepomp, wilt u ook weten hoeveel warmte (warmtevraag) u nodig heeft. Dat kunt u laten berekenen.
Met een warmteverliesberekening weet u precies hoeveel vermogen de nieuwe warmtepomp moet hebben. Zo voorkomt u dat u een te grote (en dure) warmtepomp koopt. Maar de pomp moet wel sterk genoeg zijn om uw huis ook in de winter goed warm te houden.
Tip
Het vermogen van een warmtepomp berekent u zo: Aantal kW × SCOP van de winter = De maximale warmte
Een beetje extra vermogen is handig bij erge kou, zodat het dan ook lekker warm blijft in huis.
Welke warmte-oplossing past bij u?
Er zijn verschillende manieren om uw woning te verwarmen zonder aardgas. Welke oplossing het beste bij u past, hangt af van uw woning, budget en wensen.
We hebben de vijf meest voorkomende alternatieven voor de cv-ketel voor u op een rij gezet. Van warmtepompen tot infraroodpanelen: elke techniek heeft voor- en nadelen.