Wat moet ik doen als mijn erfpacht voor 2027 afloopt?

Vraag

Wat moet ik doen als mijn erfpacht voor 2027 afloopt?

Antwoord

Vooral als uw erfpachtcontract binnen nu en drie jaar afloopt, kan het gunstig dus zijn om dit jaar nog een keuze te maken tussen de verschillende opties. Niet alleen omdat u anders duurder uit bent, maar ook omdat het bij verkoop van uw woning problemen oplevert voor kopers. Het aflopen van de erfpachtcontract is voor de hypotheekverstrekker een onzekerheid. Daarom zullen zij minder makkelijk hypotheek verstrekken aan de kopers. 

Om problemen bij de verkoop van de woningen, waarvoor nog geen verzoek is ingediend, zoveel mogelijk te voorkomen zal de gemeente in de loop van 2023 eigenaren van woningen benaderen waarvan het erfpachtcontract binnen nu en drie jaar afloopt. Deze erfpachters krijgen een aanbieding voor verkoop bloot-eigendom of een nieuwe eeuwigdurende erfpacht op basis van een nieuwe taxatie en het nieuwe erfpachtbeleid. 

De erfpachters die van deze proactieve aanbieding door de gemeente gebruik maken hoeven echter niet de behandelingskosten te betalen die normaal gesproken bij een verzoek komen kijken.

De erfpachter met een aflopende erfpacht in de periode tussen 2025 en 2027 heeft dus de volgende mogelijkheden:

  1. Niets doen; in dat geval krijgt de erfpachter ongeveer een jaar vóór de einddatum een aanbieding van de gemeente om op dat moment de grond te kopen of een nieuwe eeuwigdurende erfpacht te verkrijgen;
  2. Uiterlijk op 31 december 2023 een verzoek om een verkoop bloot-eigendom of heruitgifte indienen via erfpacht@vlaardingen.nl, vermeld bij uw vraag dat het gaat om ‘Erfpacht’. Dan krijgt de erfpachter na betaling van de behandelingskosten een aanbieding, die wordt gemaakt met de spelregels van het oude erfpachtbeleid;
  3. Gebruik maken van de collectieve aanbiedingsronde, die in de loop van 2023 door de gemeente wordt gedaan; dan krijgt de erfpachter een aanbieding op basis van het nieuwe erfpachtbeleid, maar betaalt hij geen behandelingskosten.