Onze geiser is aan vernieuwing toe. Wat moeten we nu? Is huren dan een oplossing?

Vraag

Onze geiser is aan vernieuwing toe. Wat moeten we nu? Is huren dan een oplossing?

Antwoord

U geeft aan dat uw cv-ketel hapert en dat u moet weten waar u aan toe bent. Hiervoor kunnen wij u het volgende advies/hulp bieden. U kunt in principe vier dingen doen:

  1. Een nieuwe ketel kopen. De kans is groot dat deze ketel zijn technische levensduur niet haalt (dat wil zeggen dat de nieuwe ketel waarschijnlijk vervangen moet worden voordat hij versleten is) en daarom wellicht geen goede investering is. Wij raden dit niet aan.
  2. Laat een tijdelijke ketel installeren en huur deze op basis van een flexibel contract. Dit wordt bijvoorbeeld aangeboden door de Consumentenbond: https://cvketelcollectief.consumentenbond.nl/wizard. De best geteste ketel kost 31 euro per maand (inclusief service en onderhoud). Zodra het huis van het aardgas afgaat, kunt u het contract kosteloos opzeggen en wordt de ketel meegenomen.
  3. Koop of huur een nieuwe all-electric ready hybride ketel. Een hybride ketel is een ketel in combinatie met een warmtepomp. Hiermee bespaart u al flink op uw gasverbruik omdat de warmtepomp vooral uw woning verwarmt. Dit is wel een kostbare investering. Daarom is het goed om na te gaan of: 1) dit een financieel lonende oplossing is (de zogenaamde 'terugverdientijd') als u over 10 jaar de ketel misschien niet meer kunt gebruiken. En 2) dat de warmtepomp bereid is om uiteindelijk uw woning volledig te verwarmen zonder een ketel ernaast.
  4. Stap nu over op een all-electric warmtepomp. Dit betekent waarschijnlijk wel dat u nu veel aanpassingen aan je huis moet doen (isolatie, elektrisch koken, andere radiatoren).