Paarse handen tijdens een Vlaardings fruitfeestje

1000e boom van het boomplantseizoen

Het is maart en daarmee zijn we aanbeland in het staartje van het boomplantseizoen. Als 1000e en laatste boom willen we natuurlijk eindigen met een klapper, en daarom deze keer niet een solitaire boom, maar een hele boomgaard! Op de dierenweide in het Marnixplantsoen kan je onze nieuwe fruitbomen komen bewonderen en mogelijk zelfs een lekker fruithapje bij elkaar plukken.

zwarte moerbei

Wie aan een boomgaard denkt, heeft al snel idyllische beelden in het hoofd van oude, kromme bloesembomen naast een half vervallen landhuis ergens ver tussen de landerijen. Maar waarom niet gewoon in de stad? Zo dacht althans onze bomenplanner, en ook de nieuwe beheerder van de dierenweide had er wel oren naar. Behalve dat deze bomen lekkere vruchten afgeven en er fraai uitzien wanneer ze bloeien, is het voor de dieren ook fijn om op hete zomerdagen in de schaduw te kunnen zitten. En het fruit dat we niet plukken kunnen zij natuurlijk lekker opsmikkelen!

Smakelijke rozenfamilie

In totaal zijn er acht nieuwe bomen op de weide geplant, allemaal verschillende soorten. Niet perse omdat de geiten moeilijke eters zijn, maar een beetje (bio)diversiteit in je fruitsalade is tenslotte wel zo fijn! Er is gekozen voor:

  • zwarte moerbei (Morus nigra),
  • Elstar-appel (Malus domestica ‘Elstar’),
  • zoete kers (Prunus avium),
  • twee soorten peer (Pyrus communis ‘Beurre Hardy’ en ‘Beech Hill’,
  • pruim (Prunus domestica ‘Opal’),
  • Jonagold-appel (Malus domesica ‘Jonagold’)
  • perzik (Prunus persica)

Op de moerbei na zijn ze trouwens wel allemaal aan elkaar verwant, want zowel de Malus, Prunus als Pyrus vallen onder de rozenfamilie. Die familie is dan ook best groot; er vallen ruim 100 geslachten en 3000 tot 4000 soorten onder deze familie!

Superfood

Over alle bomen valt natuurlijk veel te vertellen, maar we richten ons daarom op de minst bekende vrucht in deze fruitmand-in-wording: de zwarte moerbei. Deze boom krijgt fraaie donkere vruchten die erg lijken op rijpe bramen en een zoete smaak hebben. Ze zijn wel erg fragiel, dus wie aan het plukken slaat, moet zich voorbereiden op paarse handen! Met een beetje geluk kan je ze wel de hele zomer lang oogsten. De vruchten zitten overigens vol met mineralen, vezels, anti-oxidanten, vitamines en nog veel meer. Zwarte moerbeien worden dan ook nog wel eens een superfood genoemd.

Zwarte zwartbes

De naam Morus kan verwijzen naar mora, dat laat betekent. Het slaat mogelijk op het laat in blad staan van de boom. Een andere theorie is, dat het verwijst naar het Griekse moron, dat verbonden wordt met het Armeense mor dat zwartbes betekent. Die benaming zie je bijvoorbeeld ook terug in de Moren, het Afrikaanse volk dat in de middeleeuwen van het Iberische schiereiland werd verdreven.

Nu willen we de moerbei niet zwart maken, maar ook zijn tweede naam, nigra, betekent zwart. Overdreven? Misschien, maar hierdoor kun je hem wel onderscheiden van zijn broertje, de Morus alba, wat dan dus ‘witte zwartbes’ zou betekenen. Ach, het is allemaal niet zo zwart-wit met die plantennamen.