Gouden snaai-boom

300e boom van dit plantseizoen:

Geen weer om naar buiten te gaan? Ook lekker thuis op de bank kunt u bomen tegen komen! Als u bijvoorbeeld deze winter nog eens in de Harry Potter-boeken duikt, loopt u waarschijnlijk tegen de oude beukwilg aan: een boom die alles aan gort slaat wanneer u te dichtbij komt. In het echt bestaat deze boom niet (gelukkig voor onze bomenploeg!), maar er is een boom waarvan de vruchten wel een beetje op de bekende ‘gouden snaai’ lijken. We hebben het over de 300e boom die we dit plantseizoen aanplanten: de Kaukasische vleugelnoot!

Een hand met een blad van de gouden snaai-boomDe Kaukasische vleugelnoot past qua naam naadloos in het rijtje Hongaarse Hoornstaart, Oekraïense IJzerbuik, Chinese Zenger uit de genoemde boekenserie. Maar dan met dat verschil, dat het hier niet gaat om een alles verslindende, vermorzelende of verschroeiende drakensoort, maar om de naam van een mooie en een stuk minder gevaarlijke boom. 

Gevleugeld

De vleugelnoot heeft een bijzondere naam, maar wie deze krachtpatser bestudeert, heeft al snel de verklaring gevonden: de nootjes van de boom hangen in lange dunne trossen aan de takken en hebben ieder twee vleugeltjes. Met een beetje fantasie lijkt het op een mini gouden snaai! De Latijnse naam Pterocarya fraxinifolia is eigenlijk een letterlijke vertaling; Pteron betekent namelijk vleugel (denk aan heliko-pter) en karuon betekent noot, dus gevleugelde noot! Fraxinifolia verwijst naar het blad (folia) van de es (Fraxinus). De bladen van de es en die van onze vleugelnoot lijken namelijk erg op elkaar.

Karakter

Vleugelnoten worden grote bomen met een donkere, dichte kroon en diepe groeven in de stam. Hierdoor krijgt hij al snel een karaktervolle uitstraling. Deze fraaie bomen houden wel van vocht en vaak ziet u ze dan ook op nattere plekken of langs de waterkanten groeien. Soms staan ze in een grote struik die door eigen worteluitlopers wordt gevormd. Typisch zijn de lange, dunne trossen die er aan komen te hangen en die de eerdergenoemde nootjes huisvesten. In tegenstelling tot zijn familie de walnoot, zijn deze nootjes niet eetbaar. 

Wilt u zelf deze betoverende boom bewonderen, dan staan er een paar prachtig grote jongens op het Verploegh Chasséplein, bij de Kindervallei in Holy en in het Marnixplantsoen. Rijdt u vanaf de Marathonweg de oprit op richting Rotterdam dan ziet u de nieuwe exemplaren langs de snelweg.