Amerikaanse Judasboom, verraderlijk mooie bloeier

750e boom van dit plantseizoen

Het verhaal van Judas is een verhaal van verraad en berouw. Judas verraadt Jezus voor een paar zilverlingen. Hierop wordt Jezus opgepakt door de Romeinen, om vervolgens aan het kruis te sterven voor onze zonden. Volgens overlevering kreeg Judas toch wel erg spijt van zijn verraad. Maar hoe het verhaal voor Judas afliep, daar zijn verschillende lezingen over in de Bijbel én in de wereld van plantennamen.

judaea-tree

Zilverlingen

Een van de verhalen is, dat hij zich verhangen zou hebben aan een boom. De zilverlingen vielen hierbij uit Judas’ zak. Op de plek waar zij neerkwamen, bloeide een plantje op waaraan elk jaar weer ‘zilverlingen’ (platte zilverkleurige zaadpeulen) groeien als herinnering aan het verraad van Judas. Een prachtig plantje, maar onze aandacht gaat in deze rubriek uit naar de boom waaraan Judas zijn einde vond. Die boom zou uit schaamte voor het verraad van de man die zich aan zijn takken had verhangen, zijn bloemen hebben zien verkleuren van wit naar roze.

Stambloeier

Mooi verhaal, natuurlijk, maar wie de Judasboom echter kent, is misschien niet helemaal overtuigd. We weten natuurlijk niet wat het postuur van de man was, maar deze de boom is meer een fragiele grote struik dan een stevige, sterke boom. Een volwassen man is niet zo aan hem besteed, maar bewondering draagt hij zonder moeite weg! Met zijn fraaie roze bloemetjes in april of mei lijkt hij wel iets op een kersenboom. Dichterbij vallen er een paar dingen op: Zo groeien de bloemen bijvoorbeeld niet alleen op de takken, maar ook op de stam. Zo kan het voorkomen dat je in plaats van roze wolkjes aan de takken, een ‘kale’ maar roze boomstam in de tuin hebt (Jazeker, dit boompje is ook een gouden tip voor in de tuin!).

Vertaalfoutje

Maar eh… als de Judasboom dan toch de boom uit het verhaal van Judas niet geweest kan zijn, waarom heet hij dan toch zo? Tja, daarvoor moeten we richting de Fransen kijken. Die noemen hem arbre de Judée, en dat verwijst naar Judea (Israël), de plek waar hij van oorsprong groeit. Eigenlijk een vertaalfoutje dus…

Viooltje

De Judasboom die onze boomplanters een plekje gegeven hebben in de bomenwig aan de Seringenstraat, heeft natuurlijk ook een Latijnse naam: Cercis canadensis ‘Forest Pansy’. Het eerste deel van zijn naam gaat terug tot het klassieke Griekenland. Een van de eerste plantkundigen uit de geschiedenis, Theophrastus, een leerling van Aristoteles, noemde deze boomsoort al Cercis, een verwijzing naar het woord dat ze gebruikten voor ‘weefspoel’. Waarschijnlijk deed de vorm van de peulen van de boom hier aan denken. Zo een spoel werd bij weefgetouwen gebruikt om het inslaggaren heen en weer te krijgen. De tweede naam is geen groot raadsel: canadensis verwijst naar Canada. Daar komt deze Cercis-soort vandaan. Daarom noemen we het in Nederland ook de Amerikaanse Judasboom en niet de gewone Judasboom. De derde naam klinkt lekker fancy: Forest Pansy. De naamgever van deze variant zag blijkbaar een gelijkenis tussen de bloesem van onze 750e boom en het bosviooltje.

Wilt u deze nieuwe boom bewonderen? Onze boomplanters hebben hem een plekje gegeven in de bomenwig aan de Seringenstraat.

Of het nu echt dé boom is om de 750e verjaardag van de stadsrechten van Vlaardingen mee te vieren? Onze boomplanters denken van niet. Zij bezinnen zich nog op een feestelijker exemplaar, maar deze 750e boom hoeft daar niet op te wachten!