In geuren en kleuren genieten

Is snuffelen aan bomen, iets wat u liever aan uitgelaten hondjes overlaat? U weet niet wat u mist! Nou ja, in ieder geval bij deze nieuwe stadsgenoot: de Amerikaanse amberboom (door ingewijden ook wel Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ genoemd).

Amerikaanse amberboom (Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’).De amberboom heeft in zijn bast een plakkerige, geurige hars. In een ver verleden gebruikten de Maya’s dat al bij rituelen. Daarbij verbrandden zij de hars en kwam er een lekkere geur vrij. Later, toen de boom ook in Europa werd aangeplant, werd de hars gebruikt voor geurstoffen in parfum, tabak en voedingsmiddelen.

Plakkerige naam

Zoals bij veel wetenschappelijke bomennamen, omschrijft ook de chique naam van deze groeiende geurkaars een paar van zijn opvallende eigenschappen. Zo komt Liquid van het Latijnse woord vloeibaar en ambar betekent ‘gom’ in het Arabisch. Styraciflua betekent ‘met styrax vloeiend’. Styrax is hars en wordt al eeuwen uit het oosterse broertje van onze amberboom gewonnen in Turkije. De derde naam, ‘Worplesdon’, verwijst naar het Engelse plaatsje waar deze cultivar vandaan komt.

Grote geurgenoot

De benaming amberboom heeft wel iets verwarrends. Het wordt ook gebruikt als andere naam voor barnsteen, een steensoort die ontstaat als hars van naaldbomen versteend. Verder kennen we amber (of ambergris) als een substantie die uit het darmstelsel van potvissen komt en gebruikt wordt als grondstof voor parfum. Dat lekkere luchtje heeft deze grijze amber dus gemeen met onze nieuwe amberboom. Nu zult u – zelfs in ons van origine vissersstadje - maar weinig potvissen aantreffen, maar vraag bij snoeiwerkzaamheden gerust aan onze groenmedewerkers of u even aan een gesnoeide tak mag snuffelen!

Gloeiende kooltjes

De amberboom groeit in een kegelvorm, houdt van de zon en kan goed tegen droge periodes in de zomer. Hij is ideaal voor ons klimaat. Het hele jaar door is hij mooi, maar deze fleurige boom knalt zich vooral in het najaar een plekje in ons hart! De boom verkleurt prachtig als de herfst begint. Een zo warme gloed, dat hij wel in brand lijkt te staan. Het zou ons dan ook niet verbazen als zijn naam niet alleen verwijst naar het hars in zijn bast, maar ook naar het Engelse woord ‘ember’, waarmee gloeiende stukjes kool aangeduid worden.

Puntige kerstballen

Oké… we zijn een beetje lyrisch over deze boom, want hij heeft wel héél veel leuke eigenschappen! Als klap op de vuurpijl krijgt de amberboom namelijk groene stekelbollen die een beetje op zachte kastanjebolsters lijken. In de winter verliest de boom zijn blad maar dan blijven de vruchten als puntige kerstballen aan zijn takken hangen! 

Dit najaar plant de gemeente ruim 1400 bomen aan. We grijpen iedere 100e boom aan om enkele bijzonderheden over deze nieuwe groene stadsgenoten met u te delen. De boomplantploeg plant in rap tempo door: op naar boom 500!