Een geitenboom met katjes

Weer een nieuwe boom erbij voor Vlaardingen; de 500e al van dit plantseizoen! En we denken dat deze Salix caprea, oftewel Boswilg, zich hier wel thuis gaat voelen! Wilgen zijn een veel voorkomende bomensoort in Nederland. Niet zo gek, als u bedenkt dat de wetenschappelijke naam ‘dichtbij water’ betekent.

Boswilg (Salix caprea)Deze boom was zijn tijd ver vooruit! Kregen de meeste planten en dieren hun Latijnse naam pas omstreeks 1753 (toen begon de Zweedse plantkundige Carl of Carolus Linnaeus met het indexeren van plantensoorten), deze groeizame waterminnaar werd door de oude Romeinen al bij zijn huidige Latijnse naam genoemd! Nou hadden die Romeinen dat overigens waarschijnlijk weer overgenomen van de Kelten die sal gebruikten voor ‘dichtbij’, en lis voor ‘water’. 

Liefhebber

Caprea komt van geit (denk maar aan het sterrenbeeld capricorn/steenbok). Nee, de boom is geen geitenliefhebber, maar andersom wel! Geiten vinden de jonge twijgen en bladeren van deze plant namelijk erg lekker. Dus als u deze boom onder de neus van onze hongerige gehoornde viervoeter plant, loopt u het risico dat er voor u weinig te genieten valt van dit prachtig boompje!

In het zonnetje

Heeft ons 500e boompje een Latijnse naam die verwijst naar zijn voorkeur voor natte voeten, zijn Nederlandse naam verwijst naar een ander lievelingsplekje: het bos! In het Nederlands heet hij namelijk eenvoudig ‘boswilg’. Die Nederlandse naam heeft hij te danken aan het feit dat hij ook gevonden kan worden in het bos, waar hij het liefst in het zonnetje wordt gezet! 

Hommel-maatje

Een typisch kenmerk van deze wilg is de zachte katjes die hij aanmaakt. Eerst zijn ze behaard en grijs, waarna ze geel kleuren door al het stuifmeel dat erop komt. Bijen en hommels zijn maar wat enthousiast over zijn vroege bloei in maart of april en zoeken dan ook graag zijn gezelschap.
Een leuk feitje: De takken van de Boswilg worden in sommige gebieden tijdens Palmzondag (de laatste zondag voor Pasen) gebruikt in plaats van de palmtakken die ze in het zuiden gebruiken. 
Kennis maken met onze 500e boom? U vindt deze boswilg aan de Melis Stokelaan.

Dit najaar plant de gemeente ruim 1.400 bomen aan. Iedere 100e boom geven we een plekje in de krant, want er valt zoveel te vertellen over deze nieuwe groene stadsgenoten! De boomplantploeg plant in razend tempo door: op naar boom 600!