Slingers, treurnis en snobisme
Jongens, heeft u ’t al vernomen? Tieralalalie, tieralalala! Op het Sinterklaasjournaal wordt hard gewerkt aan slingers om het sinterklaashuis te versieren. De boomplantploeg van de gemeente pakt ook uit, maar dan niet met een slinger, maar met een slingerboom; de 100e aanwinst van dit plantseizoen.
Nu is het niet alleen maar feest, met zo’n slingerboom: de aangeplante Fagus sylvatica ‘Purpurea Pendula’ is namelijk een rode treurbeuk. Nee, geen neefje van de bekende treurwilg die langs menig waterkant staat te prijken. Er zijn in veel meer families telgen die met een sierlijke boog vooral oog lijken te hebben voor wat zich beneden hen afspeelt.
Rijkeluisboompje
In het geval van de rode treurder, zou het ook kunnen dat hij een piepklein beetje op ons neerkijkt. Deze beuk is namelijk van oudsher een rijkeluisboompje. Een beuk met rode blaadjes was in vroeger tijden best bijzonder en daarom ook duurder. Echt een boom voor rijke mensen. Als je nu nog door oude dorpjes rijdt en ergens een grote oude rode beuk in de tuin ziet staan, is de kans groot dat je voor het huis staat waar vroeger de dokter of de burgemeester woonde. Want die hadden er het geld voor.
Chique naam
De dubbele voor- én achternaam van deze jonge aanwinst, blijkt bij nadere bestudering een eenvoudige omschrijving van de boom in klare taal te zijn. Alleen dan wel in het Latijn, natuurlijk. Fagus komt mogelijk van het Griekse phagein, wat ‘eten’ betekent. Het is een verwijzing naar de eetbare beukennootjes. Sylvatica verwijst naar het bos, de plek waar beuken van nature groeien. Zijn ‘achternaam’ (de naam van deze specifieke soort beuk) is Purpurea Pendula: een verwijzing naar de donkerrode/paarse kleur en de als slingers hangende takken.
Aan u om te ervaren hoe deze slingers u (of de Sint) ieder jaar een stukje uitbundiger toe wapperen of – als u in minder feestelijke stemming bent - in droeve melancholie richting de aarde groeien. Kennismaken met deze nog jeugdige stadsgenoot kan tijdens een heerlijk wandelingetje door ons mooie Oranjepark!
De komende periode plant de gemeente ruim 1.400 bomen aan. We grijpen dit plantseizoen iedere 100e boom aan om enkele bijzonderheden over deze groene stadsgenoten met u te delen. De boomplantploeg heeft de smaak te pakken: op naar boom 200!