Melding beeindiging huwelijk of geregistreerd partnerschap

Gaat u scheiden, bent u net gescheiden of heeft u uw geregistreerd partnerschap beëindigd? Dan moet u dit melden bij de gemeente waar u getrouwd bent of waar uw partnerschap geregistreerd staat. U kunt dit via uw advocaat of notaris of persoonlijk doen. Na uw melding verwerkt de gemeente de echtscheiding of de beëindiging van het geregistreerd partnerschap in de Basisregistratie Personen (BRP).

Hoe werkt het
  • U vraagt een scheiding aan bij de rechtbank. Daarvoor heeft u een advocaat nodig. Beëindiging van een geregistreerd partnerschap door de rechter is alleen nodig als een van de ex-partners het niet eens is met de beëindiging of als u minderjarige kinderen met uw ex-partner heeft. In andere gevallen kan een advocaat of notaris een overeenkomst tot beëindiging opmaken.
  • U moet uw scheiding binnen 6 maanden na  de  beslissing van de rechter laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). De officiële beëindiging van uw geregistreerd partnerschap moet u binnen 3 maanden melden. 
  • U kunt de melding persoonlijk of via uw advocaat of notaris doen. 
  • U meldt de scheiding bij de gemeente waar u getrouwd bent of waar uw partnerschap geregistreerd staat. Maak daarvoor een afspraak via (010) 248 4000.
  • De gemeente verwerkt uw melding binnen 5 werkdagen.
Meenemen naar afspraak
  • Originele beschikking van de ontbinding van het huwelijk of originele verklaring van de beëindiging van de partnerschapsregistratie.
  • Originele akte van berusting van beide partners en het verzoek tot inschrijving in de burgerlijke stand.
Kosten

Het melden van uw scheiding of de beëindiging van uw geregistreerd partnerschap bij de gemeente is gratis. U betaalt wel de kosten van uw advocaat of notaris.

Heeft u vragen? Neem contact op met een advocaat of notaris. Bekijk de vragen en antwoorden. U kunt ook een bericht sturen via www.vlaardingen.nl/contactformulier of bellen met (010) 248 4000.