Parken en Heemtuin

Vlaardingen heeft mooie parken in de stad: park Holy aan de Amsterdamlaan, Het Hof-Oranjepark aan de Hoflaan en park ‘t Nieuwelant, een groene buffer tussen de woonwijk Babberspolder-Oost en de snelweg A4. Daarnaast is er de Heemtuin in de Westwijk.

Park Holy

In het noorden ligt het park Holy, eennatuurlijk ingericht stadspark voor de inwoners van Vlaardingen.

Wijkpark Holy ligt aan de rand van Holy. In het park groeien veel verschillende planten, waaronder 55 soorten stinzenbeplanting (verwilderende voorjaarsbloemen). Het park is heuvelachtig en heeft veel verschillende begroeiing; dit komt onder andere door de variatie in droge en natte bodems. Van het voorjaar tot het najaar trekt de Kraal met insectenhotel en de vlinderwei veel bezoekers door de kleurrijke bloemen en prachtige insecten. In het park zijn houtrillen (takkenhopen), wilgenvlechthekken aangelegd en er liggen half ingegraven boomstammen voor een gunstig leefklimaat voor diverse flora en fauna. Ook bevindt zich hier het Wellingtonmonument; een grote kei ter herinnering aan een geallieerd vliegtuig dat hier in de buurt neerstortte tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Voor de liefhebbers is in het park een speciale hondenwei waar honden vrij mogen rondlopen. Buiten de hondenwei is het aanlijnen van uw hond verplicht; dit om vernieling van de zeldzame planten en bloemen te voorkomen. In het park is opruimen van hondenpoep verplicht, zo houden we samen het park mooi en schoon.

Het Hof-Oranjepark

Het Hof was oorspronkelijk de tuin van een vroeg 17e-eeuwse buitenplaats. Het landgoed werd in 1870 een openbaar park en werd in 1938 met het Oranjepark uitgebreid. Beide parken zijn in 2011 grondig gerenoveerd. Het resultaat: een groene oase in het centrum van de stad. Park Het Hof valt op door zijn kronkelige paden, monumentale bomen, mooie bloemen bij de ingang aan de Hoflaan en de dierenweide.

Het Oranjepark heeft strak gebogen waterpartijen, slingerende verharde paden en ruime gazons. In het Oranjepark ligt het evenemententerrein dat onder andere gebruikt wordt voor het jaarlijkse Zomerterras. Op het terrein staat een skatebaan die in samenspraak met jongeren vormgegeven is. En in het Oranjepark vind je een speelplaats. De Hogelaan vormt als oude dijk de ruggengraat in de twee-eenheid van Het Hof en het Oranjepark.

Bomen en water in 't Hof / Oranjepark - fotografie Ron van Rossum

Park ‘t Nieuwelant

Park ’t Nieuwelant vormt een groene buffer tussen de woonwijk Babberspolder-Oost en de autosnelweg A4. Het noordelijke deel van het park biedt plek voor sportieve activiteiten. Het zuidelijke deel heeft een meer recreatieve functie. Met hakhout zijn zogeheten houtrillen (takkenhopen) gemaakt. Daarmee heeft het gebied nog meer ecologische waarde voor vogels, insecten en kleine zoogdieren.

park 't Nieuwelant

Heemtuin Westwijk

Wie van oer-Hollandse natuur houdt, is aan het goede adres bij de Heemtuin, een groene oase in de Westwijk. De Heemtuin is maar 1,3 hectare groot, maar u kunt hier veel verschillende landschappen bewonderen. Heide, bos, laagveen en duinen, ze zijn typerend voor verschillende gebieden in ons land en ze zijn allemaal aanwezig in de Heemtuin. Het is een ideale plek voor een korte wandeling en om tot rust te komen. U vindt tijdens uw wandeling zo’n 400 soorten inheemse flora.

De Heemtuin is het hele jaar open van 9.00 tot 16.00 uur, de toegang is gratis. Doordeweeks is de grote poort open, in het weekend kunt u door de kleine deur naast de poort.

De Heemtuin is sinds 2022 in eigendom van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. Dit fonds zet zich in om zo de ecologische waarde en maatschappelijke functie van de Heemtuin voor Vlaardingen te behouden, zodat Vlaardingen ook in de toekomst kan blijven genieten van dit groene paradijsje waar tijgerspin en maretak thuis zijn.

Bruggetje in de Heemtuin Westwijk

Heeft u vragen? U kunt een bericht sturen via www.vlaardingen.nl/contactformulier of bellen met (010) 248 4000.