Onvergetelijk blauw

Bescheiden staat ze langs slootkanten, in wegbermen en tuinen. Ze heeft geen grote bloemen nodig om op te vallen. Haar helderblauwe bloempjes, haar wondermooie naam. Stadsecoloog Melitta kwam het vergeet-me-nietje tegen aan de Burgemeester Heusenslaan en viel voor haar charmes.

Foto van een Vergeet-mij-nietjeAllerlei insecten helpen bij de bevruchting; zelfs vliegen komen langs om te snoepen uit haar bloemen. Het vergeet-me-nietje komt uit de familie van ruwbladigen. Ze is dan ook een flink behaarde dame en daar schaamt ze zich niet voor. Ook haar zaden zijn lekker ruw. Zo kunnen ze mooi meeliften in de vacht van dieren. 

Veel verhalen

Er zijn veel verhalen te vinden over hoe het vergeet-me-nietje aan haar naam, waaronder dit scheppingsverhaal: planten kregen van God een vorm, een kleur en een geur om daarna bij naam genoemd te worden. Krachtige eiken, kleurige orchideeën, stekelige cactussen… Het moet een heel spektakel zijn geweest. Maar één plantje was zo onder de indruk van de schepping dat ze van alle spanning vergat welke naam God haar gegeven had. Bevend en met hangende blaadjes ging ze terug naar God. Die stelde haar gerust dat het allemaal zo erg niet was en gaf haar de naam: vergeet-mij-niet. 

Stadsprogramma Groen

De stadsecoloog werkt vanuit stadsprogramma Groen, een programma om Vlaardingen groener, klimaatadaptiever en biodiverser te maken. Melitta wijst ons graag op al het moois wat ze onderweg tegen komt! Geniet u mee? Lees meer over onze stadsnatuur op www.vlaardingen.nl/wild