De kuifeend: van schuwe trekvogel tot stoere standgast

Het ene eendje is het andere eendje niet. Dit mooie exemplaar is een kuifeend. De Kuifeenden die nu in en om onze stad neerstrijken zijn hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit Noord- en Centraal Europa. Er zijn ook kuifeenden die in Vlaardingen broeden, maar die zijn nu aan het overwinteren in Zuid-Frankrijk. En geef ze eens ongelijk: Lekker paraderen aan het Étang de Berre! Dit is een groot binnenmeer net ten Westen van Marseille en vlak bij de Côte d'Azur. Daar krijg je als kuifeend plots de chique naam Fuligule Morillon. Dat is wel een vliegtochtje richting het Zuiden waard. 

Vakantiegasten

De Kuifeendjes die je momenteel in Vlaardingen tegenkomt zijn trekgasten uit het hoge Noorden. In Denemarken worden ze Troldand genoemd, je zou dat kunnen vertalen als Troleend. Wat de Scandinaviërs blijkbaar angst aanjaagt, vinden we in Nederland mooi. De glimmende zwarte kuif en prachtige gele kraaloogjes die je brutaal aankijken. 

kuifeendStoere vent

De kuifeend heeft van nature een hekel aan verstoring. Dus kom je deze soort tegen, geniet dan op gepaste afstand. Een verrekijker of telelens doet wonderen. Je kan natuurlijk ook gewoon langs het vijvertje van Stadsboerderij Holywood lopen. Daar kom je deze stoere vent tegen die zich gewillig laat fotograferen. Vermoedelijk is hij een standgast geworden met zijn eigen stamkroeg waar naast drinken ook genoeg eten geserveerd wordt. De kuifeend is trouwens, net als de mens, een omnivoor. Geen kieskeurige eter dus.

Naar buiten

En nu, hup, naar buiten en spotten die kuifeend! Wilt u uw waarnemingen delen? Stuur dan een foto met locatie via het www.vlaardingen.nl/contactformulier. Dan zorgt onze stadsecoloog er voor dat uw waarneming geregistreerd wordt. Zo maakt u van uw wandeling een wetenschappelijk onderzoek en helpt u de vogelstand in Nederland beter in beeld te brengen!