Verrassing voor de fladderende muggenverdelger

Vandaag zet stadsecoloog Melitta de vleermuis niet in het zonnetje. Dit zoogdier mijdt namelijk elke vorm van spotlights. Een goede reden dus om het licht juist een beetje te dempen voor deze mysterieuze nachtelijke fladderaars!

Pas in maart of april rekken de vleermuizen na de winterslaap hun vleugeltjes uit. Nou ja, vleugeltjes? Eigenlijk zijn het meer een soort vliezen tussen de vingers van hun voorpootjes. Er staat hen dan een mooie verrassing te wachten: de verlichting op de Watersportweg – vanaf de Twist tot het Broekpolderpad – is aangepast. Op advies van een vleermuisdeskundige, is er in de armaturen speciale LED verlichting geplaatst. Zo hebben wij mensen voldoende licht om onze weg veilig te kunnen vinden en kunnen zij ongehinderd hun nachtelijke foerageer- en drinkroutes langs de Vlaardingervaart vinden. 

Vleermuis

Batdetector

In Vlaardingen zijn zes verschillende soorten vleermuizen waargenomen. Voor waarnemingen wordt gebruik gemaakt van een batdetector die de voor ons onhoorbare vleermuisgeluiden om zet in een waarneembaar geluid. De vleermuis maakt geluid om te navigeren met sonar: het geluid, kaatst tegen voorwerpen én prooien. Uit de echo die terugkomt, leidt hij af waar een prooi is. Een vleermuis vangt gemiddeld 3.000 muggen, vliegjes en motjes per nacht uit de lucht. In de periode van 15 mei tot 15 oktober kan een vleermuis zo’n 400.000 insecten verorberen. Een gemiddelde vleermuiskolonie eet per zomer enkele honderden kilo's insecten. Er zijn geen andere dieren die zoveel nachtinsecten eten. We zijn de natuur natuurlijk dankbaar voor alles wat leeft, maar een vleermuis scheelt dus mooi wel weer een berg muggenspray en slapeloze nachten!

Stadsecoloog Melitta werkt in het kader van het stadsprogramma Groen. Zij zet zich in om met bewoners, aannemers, politiek en medewerkers van de gemeente onze stad groener en biodiverser te maken. En al doende, wijst ze ons graag op al het moois wat ze onderweg tegen komt! Geniet u mee?