Ontmoet de vroegeling in het voorjaarszonnetje

Wie niet groot en sterk is en een hekel heeft aan ellebogenwerk, moet een andere strategie kiezen om te overleven. Dat heeft deze kleine eenjarige rakker dus maar mooi gedaan! Zij heet vroegeling en onze stadsecoloog Melitta deelt haar bewondering voor deze schoonheid deze week met u.

Foto van de Vroegeling Slim als ze is, kiemt de vroegeling voor de winter en overwintert met haar bladrozet dicht tegen de grond aan. Op die manier heeft ze in het voorjaar een voorsprong op andere planten. We noemen dit een winterannuel. Ze groeit, bloeit, zet zaad en sterft af. Vroegeling is een autogame soort, dat houdt in dat ze in staat is om zichzelf te bestuiven. Ze kan zich dus voortplanten zonder genetisch materiaal uit te wisselen met de buren. Daardoor zijn groepjes vroegeling vaak genetisch sterk aan elkaar verwant. 

Ze heeft niet veel nodig en voelt zich thuis in ons stadsklimaat. Kleine kiertjes tussen de straatstenen zijn genoeg om te ontkiemen, wortelen en te wachten op het voorjaar. Ze profiteert van de eerste voorjaarszonnestralen. Ineens zie je haar overal staan. Met haar bloemetjes strooit ze een witte waas over haar standplaats. Ze heeft lak aan de mensen die met grote stappen langs, over en soms zelfs op haar niet zo tere zieltje trappen. Dapper bloeit ze door om zo veel mogelijk profijt te hebben van haar korte leven. Op de foto zie je de eerste zaden al door het bloemetje heen piepen. Nu zijn ze nog groen, maar later in het seizoen lijken ze op een piepkleine variant van de zaaddozen van de Judaspenning.

Dus hop; naar buiten en op zoek naar dit geweldige stoepplantje! Naast haar favoriete standplaats hier bij ons in Vlaardingen, tussen de tegels en klinkers, kunt u haar ook vinden op allerlei plekken die open en voldoende licht zijn, zelfs op oude muurtjes en kades.