Geen schaapjes, maar vlinders tellen

Wild van Vlaardingen!

Op zoek naar een rustgevende bezigheid? Op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 juli is de Tuinvlindertelling. Stadsecoloog ging vooraf alvast op onderzoek uit en kwam een mooie vlinder-in-wording tegen.

RupswitvlakvlinderDe rups van de Witvlakvlinder staat er gekleurd op. Kijk maar eens naar de foto; wat een beauty! Eenmaal volwassen zijn ze minder opvallend van kleur. De Witvlakvlinder is zowel ’s nachts als overdag actief. Daarom noemen we deze soort een dag-actieve nachtvlinder. Vooral de mannetjes van deze soort zijn overigens actief. Overdag vliegen ze met een zigzagvlucht schichtig in het rond op zoek naar maagden. Dit zijn vleugelloze dames die net uitgekomen zijn. Omdat de vrouwtjes vleugellam zijn, ze hebben onderontwikkelde vleugels, wachten ze niet ver van hun zojuist verlaten cocon rustig op de willekeurig voorbij komend herenbezoek. Want ja, anders komt er geen volgende generatie! Ook als het om hun maaltijd gaat, zijn de Witvlakvlinders niet kieskeurig. Ze gebruiken verschillende loofbomen zoals wilg, berk en hazelaar als waardplant. Ze overwinteren als ei op de lege cocon waar moedervlinder uitgekropen is.

De Witvlakvlinder is een algemene soort die je bijna overal kunt aantreffen. De vlinder vestigt zich vooral in open bossen, heidevelden, moerassen, struwelen, tuinen en parken. In dit geval kwamen we haar tegen in Holypark.

Meedoen met de Tuinvlindertelling? Via onderstaande link kunt u een mooie herkenningskaart downloaden: https://www.vlinderstichting.nl/tuinvlindertelling Zo helpt u mee het wel en wee van de Vlaardingse Vlinders te monitoren.

Nog op zoek naar een rustgevende bezigheid voor komend weekend? Doe mee aan de tuinvlindertelling op 7, 8 en 9 juli. Onze stadsecoloog is veel te ongeduldig om op vlinders te wachten. Die is al volop rupsen aan het spotten. Deze Witvlakvlinder-in-wording bijvoorbeeld. Je leest er meer over op www.vlaardingen.nl/wild.