Exotisch oranje in ons groen

Een groenmedewerker van de gemeente liep in het weekend tegen een bijzondere knaloranje verschijning aan en bracht deze onder de aandacht van stadsecoloog Melitta.

ImageVanuit de donkere begroeiing in de Broekpolder licht de oranje poriezwam (Favolaschia calocera) op als een vuurvliegje. Ze heeft een petieterig formaat, maar weet de aandacht wel te trekken! Ze leeft op dood hout en plantenresten. De oranje poriezwam is nog niet zo heel lang in Nederland. In 2020 is ze voor het eerst gemeld bij Waarneming.nl. Oorspronkelijk komt ze uit Madagaskar. Inmiddels komt ze ook voor in bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland, Thailand, China, Kenia, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en nu is ze ook bij ons te vinden. Ze wordt meestal als eerste gevonden in de buurt van havens. Men denkt dat ze meereist met houttransporten. Het is nog niet duidelijk hoe invasief deze zwam zich gedraagt en of zij inheemse schimmelsoorten zou kunnen verdringen. Daarom wordt ze extra in de gaten gehouden. Dus kom je haar tegen? Meld het dan bij Waarneming.nl.

De stadsecoloog werkt vanuit stadsprogramma Groen, een programma om Vlaardingen groener, klimaatadaptiever en biodiverser te maken. Melitta wijst ons graag op al het moois wat ze onderweg tegen komt! Geniet u mee? Lees meer over onze stadsnatuur op www.vlaardingen.nl/wild.