De Hitchcock-experience in onze stadsnatuur

Een liefhebber van spanning en sensatie? Ook voor een vleugje horror, kun je gewoon terecht in onze stadsnatuur! Stadsecoloog Melitta geeft de nodige survivaltips om ongeschonden door het broedseizoen heen te komen.

Wild Ransuilskuiken foto L BootDe ouders van verschillende – vooral grotere - vogelsoorten zijn van mening dat de aanval de beste verdediging is. Voor wie onbedoeld te dicht langs een nest loopt, is het net een real time experience van de klassieker The Birds van Sir Alfred Joseph Hitchcock. Van buizerd tot kauw en van meeuw tot kraai, ze kunnen rake tikken uitdelen met hun scherpe snavels en klauwen.

Loopt je route door het territorium van deze opgewonden standjes? In de meeste gevallen doen de vogels een schijnaanval. Dan vliegt het dier je rakelings langs je oren. Als de vogel echt aanvalt, doet hij dat graag van achteren. Een zonnebril op je achterhoofd zetten, zou dan kunnen helpen. Op die manier is het voor het dier moeilijk te zien wat voor en wat achter is. Loop je door een gebied waarvan je weet dat er aanvallende vogels zitten? Bescherm jezelf met een hoed of pet of steek een paraplu op. Draag geen rode kleding, want het schijnt dat agressieve vogels op rood af komen. Een vogel die nijdig is, geeft eerst waarschuwingssignalen en begint met een duikvlucht. Dat is dus het teken om weg te wezen!

Je kunt natuurlijk ook een mooie omweg uitstippelen. Zo gunt je de vogels meer rust en die extra meters buitenlucht zijn toch eigenlijk heerlijk?!