Wat kan ik zelf doen om problemen met water en riolering te voorkomen?

Vraag

Wat kan ik zelf doen om problemen met water en riolering te voorkomen?

Antwoord
  • Zorg er voor dat er geen zwerfafval op straat komt. Van een paar takjes of blaadjes raakt het riool niet verstopt, maar als daar dan ook nog papier en plastic bij komt, dan kunnen problemen ontstaan.
  • Gooi ook thuis niets in het riool dat daar niet thuis hoort. Zorg dus dat er geen vet in het riool komt uit bijvoorbeeld een braadpan of frituurpan. Spoel ook geen schoonmaakdoekjes en luierdoekjes door het riool. Ook al staat soms op de verpakking dat deze door het toilet gespoeld mogen worden, deze doekjes zorgen er voor dat pompen vastlopen en er verstoppingen in het riool ontstaan.
  • Leg uw tuin niet vol met stenen. Tegels laten geen regenwater door. Al het water komt dan via de kolken in de riolering. Minder verharding draagt bij aan het voorkomen van problemen in natte en droge perioden. Heeft u een tuin? Zorg dan voor zoveel mogelijk groen (of grind) en zo min mogelijk verharding. Dat is ook nog eens gezond!
  • Vang water van het dak op in een regenton of neem een andere vorm van waterberging in de tuin. Een groen dak houdt water vast, laat zonnepanelen beter presteren en heeft ook een verkoelend effect voor de woning. Zo kunt u bovendien het opgevangen water op droge dagen weer gebruiken om de planten water te geven.
  • Onderhoud de eigen afvoerleidingen in uw woning. Als water het riool in stroomt, moet er lucht uit kunnen. Als deze afvoerleiding voor lucht niet aanwezig is of verstopt is, kan dat voor problemen zorgen. Laat u zich voor deze maatregelen of onderhoud goed informeren door een gespecialiseerd bedrijf.