Transitievisie warmte: Werken aan warmte voor de toekomst

Op frisse dagen met een warme kop thee in een heerlijk verwarmd huis. Je staat er niet altijd bij stil, maar warmte is een belangrijk onderdeel van plezierig wonen. Veel van de warmte die we in huis gebruiken voor de verwarming en om te koken, komt van aardgas. Dat moet de komende 30 jaar veranderen. Het Nederlands aardgas raakt op en het klimaat verwarmt. Nederland moet daarom over naar meer duurzame warmte. Bovendien moet er werk gemaakt worden van beter isoleren zodat er ook minder warmte nodig is. Een hele omslag! Om zover te komen, maken gemeentes nu eerst een ‘Transitievisie Warmte’. Dat is een plan op grote lijnen.

Lees verder

Ook de gemeente Vlaardingen werkt aan zo’n plan voor de Warmtetransitie. Dat doen we samen met belangrijke betrokken partijen (de woningcorporaties, Stedin en het Vlaardings energiecollectief). In de visie kijken de partijen naar welke warmtebronnen het meest geschikt zijn voor de verschillende buurten en wijken van onze stad, welke wijken de meeste kansen geven om de overstap het eerst te gaan maken.

De Transitievisie Warmte moet eind dit jaar af zijn. Daarna gaan we wijk voor wijk kijken hoe we meer kunnen isoleren en hoe wijken of buurten kunnen overstappen op een alternatieve, duurzamere warmtebron. Inwoners worden uitgenodigd om vooraf mee te denken over duurzame oplossingen in de eigen wijk. 

De Transitievisie Warmte gaat dus vooral nog over grote lijnen. Veel bewoners zullen vooral willen weten: ‘Wat betekent aardgasvrij wonen voor mij; mijn energierekening nog betalen? Mijn verwarmingsketel is aan vervanging toe, kan ik nog wel een gewone nieuwe ketel kopen?’ In de veel gestelde vragen op deze site geven we antwoord op enkele van deze vragen. Heb je andere vragen? Stel die gerust via www.vlaardingen.nl/contactformulier of bellen met (010) 248 4000.

Informatiebijeenkomst 26 oktober

Benieuwd hoe we in Vlaardingen aan de slag gaan met warmte voor de toekomst? Weten wat u zelf kunt doen nu al minder warmte te verbruiken? Heeft u ideeën, vragen of zorgen over de Warmtetransitie? Sluit aan bij de online informatiebijeenkomst op dinsdag 26 oktober van 20.00 uur tot 21.30 uur. Meld u nu aan.

Aanmeldformulier informatiebijeenkomst 26 oktober

Enquête Warmte voor de toekomst

De overgang naar een stad zonder aardgas willen we graag doen op een manier die past bij onze stad en de inwoners. Voor het maken van verdere plannen, wil de gemeente dan ook graag een goed beeld krijgen van hoe bewoners aankijken tegen de warmtetransitie. Heeft u een uitnodiging voor het onderzoek Transitievisie warmte Vlaardingen ontvangen? Klik dan op een van onderstaande link om deel te nemen aan het onderzoek. U kunt uw gebruikersnaam en wachtwoord terugvinden in de brief die u over het onderzoek heeft ontvangen. 

Onderzoek Transitievisie warmte Vlaardingen

Heeft u geen brief ontvangen, maar wilt u wel uw ideeën of ervaringen met de gemeente delen? U bent van harte welkom op de informatiebijeenkomst van 26 oktober, of deel uw inbreng met ons via het contactformulier.