Wat kunt u direct doen?

U kunt al winst halen door zuinig om te gaan met energie: de verwarming een graadje lager, deuren in huis dicht houden tegen de tocht, een beetje korter douchen. Ook ’s avonds gordijnen dichtdoen en wassen op lagere temperaturen kan tientallen euro’s besparen.

icoon Verwarming lager

De verwarming lager zetten

Zet de thermostaat niet hoger dan 19 graden als u thuis bent. Met elke graad lager bespaart u gas en dus geld. Bent u actief bezig in huis, dan kan de thermostaat misschien nog wel een graadje lager. Dit kan tot wel €200,- per graad per jaar schelen (bron Milieu Centraal). Zet de thermostaat aan het eind van de avond op 15 graden. Dat kan al een uur voordat u gaat slapen. Zorg ook dat u geen kamers verwarmt die u niet gebruikt. Zit u de hele dag in de werkkamer? Verwarm dan niet ondertussen ook de woonkamer. Met een elektrische deken krijgt u het zelf snel warm zonder de hele ruimte te hoeven verwarmen.

Let wel op dat het niet te koud wordt in uw woning. Voor de meeste mensen is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis, maar voor jonge kinderen, ouderen of mensen met en chronische ziekte kan het verstandig zijn de temperatuur hoger te zetten. Het is niet verstandig om de verwarming in de winter onder de 15 graden te zetten omdat het dan te vochtig kan worden in huis.

icoon Korter douchen

Korter douchen

Vvan uw warmwaterverbruik stroomt 80% door uw douche. Bespaar water en geld door niet langer dan 5 minuten per keer te douchen. Dit kan wel €130,- per jaar schelen (bron Milieu Centraal). Stap extra zetten? Douch minder vaak en installeer een waterbesparende douchekop. Kijk voor informatie bijvoorbeeld op www.iedereendoetwat.nl/mogelijkheden/waterbesparende-douchekop.