Eerste hulp bij een hoge energierekening!

De kosten voor energie zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Dat heeft verschillende redenen, waaronder de oorlog in Oekraïne. Het kan zijn dat u door deze prijsstijging in de problemen komt. Ook kan het zijn dat u graag kosten wil besparen. Of u nu een koopwoning heeft of een huurwoning, voor iedereen zijn er stappen om te zetten. Op deze webpagina leggen we uit wat u kunt doen.

Energietoeslag voor huishoudens van Vlaardingen met een kleine beurs

De regering stelt voor huishoudens met een kleine beurs een energietoeslag van €800,- beschikbaar. Als u maximaal 120% van de bijstandsnorm verdient, komt u mogelijk in aanmerking voor deze toeslag. Op de website van Stroomopwaarts, www.stroomopwaarts.nl/energietoeslag, kunt u lezen wanneer u in aanmerking komt. U kunt ook contact opnemen met Stroomopwaarts via (010) 246 5555.

Hebt u geldzorgen? Of wilt u hulp bij schulden door oplopende energiekosten? Neem vrijblijvend contact op met Stroomopwaarts via (010) 246 5555.

Het verduurzamen van uw woning

Er zijn manieren om uw energierekening omlaag te krijgen.

Wat kunt u direct doen?

U kunt heel eenvoudig winst halen door zuinig om te gaan met energie: de verwarming een graadje lager zetten, deuren in huis dicht houden tegen de tocht, een beetje korter douchen.

Wat zijn kleine stappen die u kunt zetten?

Kleine aanpassingen aan huis kunnen helpen zoals radiatorfolie en tochtstrips. Deze aanpassingen zijn niet duur en makkelijk zelf aan te brengen.

Wat zijn grote ingrepen die veel winst opleveren?

Als u in een eigen woning woont kunt u uw woning beter gaan isoleren. Denk daarbij aan beter isolerend glas, het isoleren van muren, dak of vloer en het overgaan naar elektrische koken hebben een groot effect. U kunt ook denken aan het zelf opwekken van energie met zonnepanelen. Dit vraagt forse investeringen. Naast het gebruiken van spaargeld kunt u subsidies aanvragen, lenen door het verhogen van uw hypotheek of tegen een lage rente lenen via het Nationaal Warmtefonds (zie voor meer informatie www.energiesubsidiewijzer.nl). 

Als u huurder bent dan kunt u uw verhuurder vragen deze maatregelen te nemen. 

Waar kan ik meer informatie of hulp vinden?

Aan de slag gaan met uw eigen woning kan best spannend zijn. Als u eerst meer wil lezen over de besparingsmogelijkheden van uw woning en eventuele subsidies dan kunt u terecht op www.verbeterjehuis.nl. Hier zijn zowel voor woningeigenaren als voor huurders nuttige bespaartips te vinden. Als u woningeigenaar bent, kunt u een verbetercheck invullen om een indruk te krijgen welke besparingsmogelijkheden uw woning heeft.

Ook kunt u voor informatie terecht bij het gemeentelijke energieloket de WoonWijzerWinkel, www.woonwijzerwinkel.nl, telefoon (010) 747 0147 of bij het Servicepunt Woningverbetering, telefoon (010) 248 4068. Zij kunnen u ook persoonlijk begeleiden om de eerste stappen te zetten.