Duurzaamheid

Zelf een steentje bijdragen aan een beter milieu en een gezonde en leefbare stad? Of bent u door energie te besparen graag minder geld kwijt aan de energierekening? De gemeente ondersteunt bewoners, organisaties en ondernemers op verschillende manieren om zelf te werken aan duurzaamheid.

  • Wilt u van het aardgas af, maar weet u niet hoe?

    Misschien heeft u ook al plannen om uw woning te verduurzamen. Of vindt u het lastig om voor uw woning te bepalen wat de beste aanpak is? Dan is de gemeente Vlaardingen misschien wel op zoek naar u. De gemeente is namelijk op zoek naar 10 enthousiaste woningeigenaren, die hun woning energiezuiniger willen maken, onder meer door afscheid te nemen van het aardgas. Belangrijk is dat geïnteresseerde woningeigenaren bereid zijn om alle ervaringen te delen. Deze ervaringen helpen de gemeente Vlaardingen om te komen tot een succesvolle aanpak om ervoor te zorgen dat heel Vlaardingen in 2050 aardgasvrij is.

  • Eerste hulp bij een hoge energierekening!

    De kosten voor energie zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Dat heeft verschillende redenen, waaronder de oorlog in Oekraïne. Het kan zijn dat u door deze prijsstijging in de problemen komt. Ook kan het zijn dat u graag kosten wil besparen. Of u nu een koopwoning heeft of een huurwoning, voor iedereen zijn er stappen om te zetten. Op deze webpagina leggen we uit wat u kunt doen.

  • Energiezuinig wonen

    Energie besparen in huis is goed voor het milieu. Bovendien scheelt het veel geld. Het begint bij een goed geïsoleerd huis met een zuinige installatie voor verwarming en warm water. Er komen steeds meer mogelijkheden om thuis energie te besparen.

  • Duurzame energie opwekken? Vraag subsidie aan!

    Voor lokale energieprojecten stelt de provincie Zuid-Holland per project maximaal 75.000 euro subsidie beschikbaar. De provincie wil lokale energie-initiatieven van en mét inwoners van Zuid-Holland actief faciliteren. Het gaat om initiatieven die energie besparen, duurzame energie opwekken en CO2-uitstoot beperken.

  • Duurzaam (ver)bouwen

    Heeft u plannen uw woning te verbeteren, energie te besparen en/of zelf duurzame energie op te wekken?

  • Windenergie

    Vlaardingen wil de energierekening betaalbaar houden voor haar inwoners en in 2050 een klimaatneutrale stad zijn. Hiermee wil Vlaardingen bijdragen aan het beperken van de klimaatverandering. Dat betekent aandacht voor energie besparen en overstappen op duurzame energie. Naast energie uit zon, aard-/restwarmte en biomassa heeft ook windenergie een belangrijke rol.

  • Zonne-energie

    In één oogopslag zien of je dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen? Dat kan op de Zonatlas.

  • Laadpaal / elektrisch rijden

    Met meer elektrisch vervoer verbetert de luchtkwaliteit en vermindert de CO2-uitstoot en de geluidshinder in en om Vlaardingen.

  • Transitievisie warmte: Werken aan warmte voor de toekomst

    Op frisse dagen met een warme kop thee in een heerlijk verwarmd huis. Je staat er niet altijd bij stil, maar warmte is een belangrijk onderdeel van plezierig wonen. Veel van de warmte die we in huis gebruiken voor de verwarming en om te koken, komt van aardgas. Dat moet de komende 30 jaar veranderen. Het Nederlands aardgas raakt op en het klimaat verwarmt. Nederland moet daarom over naar meer duurzame warmte. Bovendien moet er werk gemaakt worden van beter isoleren zodat er ook minder warmte nodig is.

  • ISDE

    Heeft u een koopwoning en plannen om uw woning energiezuiniger te maken of gebruik te gaan maken van duurzame energie? Of bent u bestuurder van een school of zorginstelling? Misschien is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) dan iets voor u.

  • Subsidie aanvragen klimaatadaptieve activiteiten

    Hitte, droogte, hevige regenval… De klimaatverandering zorgt nu al voor de nodige ongemakken in onze stad. Om Vlaardingen daar beter tegen bestand te maken, zijn er aanpassingen nodig: meer groen, meer water en een goed werkende waterafvoer. De gemeente Vlaardingen kan dat niet alleen omdat een groot deel van de stad particulier bezit is. Samen kunnen we de stad klimaatbestendiger maken.

  • Subsidie groenblauwe schoolomgeving

    Bomen, struiken, bloemen, gras… waar kunnen kinderen fijner spelen en bewegen dan in een groene omgeving? Een groene omgeving is bovendien een omgeving waar regenwater de grond in kan zakken of gebruikt kan worden om bijvoorbeeld een moestuintje water te geven. Een plek die leuk en gezond is voor kinderen en bovendien een bijdrage levert aan een klimaatvriendelijke stad! Daarom kunnen scholen subsidie aanvragen voor het inrichten van een groenblauwe schoolomgeving.

  • Regionale Energiestrategie (RES)

    We vinden het heel gewoon dat we in een warm huis wonen, het licht aan kunnen doen, warm kunnen douchen en dat de koelkast, de computer en het fornuis het doen. Dit willen we graag zo houden, ook als we overstappen op duurzame energie. Om dit mogelijk te maken werken we in de energieregio Rotterdam Den Haag samen.