Auto wassen op straat

In veel gemeenten is in de APV een verbod op ‘straatwassen’ opgenomen. Dit heeft vooral te maken met milieu en riolering. Na een wasbeurt op straat komen schadelijke stoffen dan ook rechtstreeks in het oppervlaktewater terecht. In onze APV is dit verbod niet opgenomen en is het voor inwoners dus toegestaan op straat de auto te wassen.

Auto's wassen door bedrijven

Als het wassen wordt gedaan door een bedrijf dat op die locatie is gevestigd, dan zijn er wel regels opgesteld.  Het wassen moet plaatsvinden op een gekeurde, vloeistofdichte vloer en het afvalwater moet via een slibvangput/olie-afscheider naar het riool worden geleid. Ook zal er dan bij start van deze activiteit en later als men stopt een bodemonderzoek moeten worden uitgevoerd. Hierbij maakt het dan weer niet uit of het binnen het pand, op een privéterrein of op de openbare weg voor het pand wordt uitgevoerd, het moet in alle gevallen aan die regels voldoen (op de openbare weg zal het in de praktijk nooit kunnen, omdat de gemeente naar verwachting niet wil dat daar een vloeistofdichte vloer wordt aangelegd, want daarmee annexeert het bedrijf een stuk van de openbare weg).

Hierop is een uitzondering: als vanuit het bedrijf ten hoogste één keer per week een voertuig wordt gewassen, wordt het niet in verhouding gevonden om voorzieningen te treffen en dan mag het gewoon.