Een beetje down? Plant een Camperdownii
800e boom van het boomplantseizoen
‘Gedeelde smart, is halve smart’. Dat maakt de prieel-iep (ook wel treuriep genoemd) de ideale boom om onder te schuilen in droevige tijden. De boom heeft zelf ook genoeg om over te treuren: de iepenziekte heeft een groot deel van zijn vriendjes en familie flink te grazen genomen. Maar de Ulmus glabra ‘Camperdownii’ is zo mooi, dat we er toch vrolijk van worden.
De iep is een grote, stevige, goed groeiende boom die ook van nature in Nederland voorkomt. De iepenziekte heeft in ons land dan ook flink veel slachtoffers gemaakt. De Engelsen noemen de iepenziekte zelfs; de ‘Dutch Elm Disease’. Ook onze prieel-iep is niet ongevoelig voor de ziekte, maar we zorgen ervoor dat-ie niet in de buurt staat van andere iepen. Zo is de kans dat de iepziekte hem ook te pakken krijgt, heel klein.
Gezellige treurboom
De prieel-iep is een heel ander type dan veel van zijn familieleden. Waar zijn broertjes al gauw vijfentwintig meter hoog kunnen worden, blijft dit maar een kleintje van max vijf meter hoog. Onze nieuwe aanwinst is klein maar fijn! Zijn lange, sierlijk overhangende takken reiken gemakkelijk tot aan de grond. Zo vormt hij als het ware een hutje waar je kan schuilen voor de regen. Óf waar u knus op een bankje kan zitten met uw liefje, afgeschermd van alle pottenkijkers. Best gezellig, voor zo’n sip boompje.
Beetje mysterie
De iepen staan wetenschappelijk bekend als Ulmus. Deze naam zou komen van het Keltische elm. Dat lijkt op het Nederlandse olm, zoals een iep ook nog wel eens wordt aangesproken. Een andere verklaring wordt gezocht in het Griekse iopos. Dit betekent schors en zou naar de soms kurkachtige stam verwijzen. Wat dacht u van lupus (wolf), mogelijk een verwijzing naar de ruwe beharing van het blad. Al met al blijft de naam van de iep een beetje een mysterie.
Een onbehaarde Schot
De naam Camperdownii vindt zijn oorsprong op het Schotse landgoed van Huis Camperdown. Hier werd rond 1835 een bijzondere kromme, gedraaide iep gevonden. De iep werd op een prominentere plek gezet en is nog steeds te bewonderen op het landgoed. Mocht u bij Schotten denken aan behaarde, bebaarde mannen, onze boom heeft ook nog glabra als tussenvoegsel in zijn naam. Deze Camperdownii-cultivar is namelijk geënt op een Ulmus glabra. Glabra is afkomstig van het Latijnse glaber, dat glad of onbehaard betekent. De bladeren van deze iep zijn dan ook zo glad als een babybips!
Wilt u onze treuriep opvrolijken (of zelf een beetje troost bij hem zoeken)? Dat kan aan de Van Oldenbarneveldtstraat of het Overdrevenpad.
Verder lezen over andere bomen in onze stad? Kijk eens op vlaardingen.nl/bomen.